Studiu: Patru din zece functionari romani cu "un nivel inalt de calificare" sustin ca munca le afecteaza sanatatea
Munca dauneaza sanatatii. Aceasta este concluzia a 40% dintre functionarii publici romani cu un nivel inalt de calificare, conform unui sondaj de opinie derulat la nivel european in 2010, prezentat intr-un raport al Blocului National Sindical (BNS).
In acelasi timp, doar 24% dintre functionarii cu un nivel scazut de calificare cred ca munca la ghiseu le afecteaza sanatatea. Fata de acestia muncitorii necalificati cred acest lucru in proportie de 31%.
Sefii romani sunt mai buni ca cei din UE
Aproape 7% dintre angajatii din Romania sustin ca au fost abuzati verbal de catre sefi. Procentul este insa mult mai bun decat cel de 10,8%, care este media la nivelul statelor din Uniunea Europeana. Alti 3,8% au fost umiliti in fata colegilor, fata de 5%, media UE, iar 1,8% au fost hartuiti la locul de munca, fata 4,1% in Europa.
Doar un sfert dintre romani sunt multumiti de salariile pe care la primesc pentru munca depusa, iar atunci cand vine vorba de programul de lucru, numai 1% dintre angajati au posibilitatea de a-si stabili singuri orele de munca.
Romanii lucreaza si in weekend
Alti 36,5% dintre salariati lucreaza inclusiv seara, noaptea si in weekend-uri, dintre care 10,4% lucreaza cel putin doua duminici pe luna. Dintre acestia, 55,4% dintre femei si 49,9% dintre barbati considera ca un astfel de program le afecteaza in mare parte viata personala.
Un avantaj al angajatilor cu varste sub 30 de ani este acela ca sefii lor ii incurajeaza, dupa cum sustin 70,3% dintre acesti angajati, sa ia parte la luarea de decizii importante, fata de 59,1% cat este media in statele membre UE, scrie Gandul.
Citeste si
Probleme si in Japonia. Clasa de mijloc, amenintata cu disparitia
Hotelul-piramida, inclinat la 75 de grade. A fost nevoie de 20 de ani si 400 mil. dolari. FOTO