Incredibil! Salariile functionarilor publici au crescut, in octombrie, cu peste 11%!
In timp ce media salariala a stagnat, in octombrie, la 1.340 de lei net, iar in unele sectoare economice s-au inregistrat scaderi ale veniturilor chiar si cu o treime, salariile angajatilor de la stat s-au majorat. Astfel, lefurile in administratia publica au crescut cu peste 11%, cele ale profesorilor, cu aproape 4%, in timp ce in sanatate salariile au crescut cu 2%. Institutul National de Statistica (INS) explica majorarile prin acordarea unor prime restante, dar si prin concedierea personalului cu salarii mici.
Potrivit INS, castigul salarial mediu nominal net nu s-a modificat in octombrie fata de septembrie, mentinandu-se la 1.340 lei. Aceasta valoare este insa cu 2,5% sub cea din aceeasi luna a anului anterior.
Si castigul salarial mediu brut s-a mentinut in octombrie la aceeasi valoare din septembrie, de 1.846 lei.
Nivelurile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.276 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (796 lei).
Surprinzatoare este situatia inregistrata in sectorul bugetar unde, desi salariile au fost taiate la jumatate anului, acestea au inregistrat cresteri in octombrie, fata de luna anterioara.
Astfel, salariile functionarilor publici au crescut cu 11,3%, ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar si ca efect al disponibilizarii personalui cu salarii mici, explica INS.
In invatamant, veniturile s-au majorat cu 3,9%, in principal ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste norma), pentru cumulul de functii al acestora, dar si ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici.
In sanatate si asistenta sociala, salariile au crescut, de asemenea, cu 2,1%, ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a platii orelor suplimentar lucrate, dar si ca efect al disponibilizarii personalului cu salarii mici.
Fata de luna iunie 2010, inainte de taierea cu 25%, castigul salarial mediu net din luna octombrie a scazut in sectorul bugetar cu 20,6% in invatamant, cu 19,1% in administratia publica, respectiv cu 18,4% in sanatate si asistenta sociala.
In sectoarele economice, cele mai mari cresteri salariale, cu peste 28%, s-au inregistrat in sectorul de extractie a minereurilor metalifere, mai arata datele de la INS.
Cele mai semnificative reduceri au avut loc in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 34,3%, si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 20,3%.
Pe acelasi subiect: