Bancherii de pe Wall-Street au renuntat la concedii. Se pregateste planul B pentru salvarea SUA
Oamenii de afaceri americani si bancherii de pe Wall-Street pregatesc deja un plan B pentru situatia in care SUA ar intra in incapacitate de plata si astfel si-ar pierde ratingul investitional AAA, scrie Reuters.
Amintirea Lehman Brothers
Multi oameni de afaceri isi amintesc cu groaza cuvintele sefului Rezervei Federale, Ben Bernanke: un eventual "default" ar fi dezastruos. De aceea, o parte dintre bancheri si-au amanat deja vacanta de vara, companiile se asigura ca au rezerve suficiente de bani lichizi, iar investitorii sunt sfatuiti sa parieze pe aur. Spre exemplu, in biroul Morgan Stanley din New York nimeni nu a plecat in vacanta, iar acelasi lucru se va intampla si in jurul datei de 2 august, cand analistii spun ca SUA va ramane fara bani.
Bancherii inca isi amintesc haosul financiar provocat de colapsul Lehman Brothers in septembrie 2008 si de esecul autoritatilor de a aproba pachetul de bailout in valoare de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor.
Colosul General Electric, ce a fost grav afectat de criza din 2008, si-a luat toate masurile de precautie. Compania are acum 91 de miliarde de dolari in lichidiati, comparativ cu cele 16 miliarde de dolari, in urma cu trei ani.
Investitorii sunt si ei ingrijorati si cauta active promitatoare in cazul in care dolarul se va prabusi. John Taylor, director la fondul de investitii FX Concepts, spune ca aurul este unul dintre cele mai bune pariuri in urmatoare perioada pentru ca pretul pe uncie va continua sa creasca pentru doua-trei luni de acum inainte.
Top 9 produse in care poti investi daca dolarul se depreciaza masiv
Un alt eveniment care ar putea zdruncina si mai mult economia SUA este retrogradarea ratingului de tara. Si asta chiar daca, in ultimii trei ani, SUA a cheltuit mai multi bani, mai bine de 800 miliarde de dolari, pentru relansarea economica, decat pe timp de razboi.
Presedintele Barack Obama le-a cerut membrilor Congresului intr-o intalnire de urgenta la Casa Alba sa gaseasca o solutie pentru cresterea limitei de 14.300 de miliarde de dolari pana la care Statele Unite se pot imprumuta, astfel incat tara sa isi poata respecta in continuarea obligatiile financiare.
Citeste si
Top 5 cinci cele mai lungi autostrazi din lume FOTO