Investitori: "Nimeni nu stie ce se va intampla, nimeni nu stie ce sa faca". Presedintele Obama vorbeste despre un posibil default al SUA
Investitorii de pe Wall Street au inceput sa dea semne de agitatie vis-a-vis de criza datoriilor din zona euro, desi incearca sa-si mascheze ingrijorarea. Efectul vine dupa ce statele din zona euro au ajuns joi la un acord: vor finanta cel de-al doilea pachet de urgenta al statului elen, in valoare de 109 miliarde de euro, la care se adauga o contributie de 50 de miliarde de euro, din partea creditorilor privati ai statului elen. Nici autoritatile nu sunt mai optimiste. Presedintele Obama a vorbit intr-un discurs despre un posibil default al SUA.
In sectorul financiar, cei mai multi jucatori de pe piata sunt pregatiti pentru ceea ce ar putea urma, in cazul unui scenariu pesimist in care Statele Unite intra in default (incapacitate de plata), scriu jurnalistii de la New York Times.
Companiile „iau diverse masuri pentru a reduce datoriile Trezoreriei Americii si, totodata, strategii pentru a face profit prin orice rasturnare de situatie”.
Pe un fond de incertitudine care planeaza asupra pietelor financiare, intalnirea de vineri dintre presedintele Barack Obama si reprezentantii Partidului Republican din Congres pune paie pe foc. Desi scopul intalnirii era sa se hotarasca majorarea plafonului de indatorare al SUA, reprezentantul Partidului Republican - John Boehner - nu a ramas pana la final, lucru ce l-a facut pe Obama sa spune ca acesta nu ii raspunde la telefon si ca a fost "parasit la altar, de cateva ori pana acum", potrivit celor de la Huffington Post.
In plus, presedintele a mentionat ca America nu mai are timp si trebuie sa gaseasca o cale pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Intr-o conferinta de presa, Boehner a spus ca presedintele le-a propus reducerea cheltuielilor cu 1.800 de miliarde de dolari si cresterea veniturilor cu 800 de miliarde de dolari. Insa, motivul esecului negocierilor a fost faptul ca oficialii de la Casa Alba au majorat plafonul veniturilor cu alte 400 de miliarde de dolari.
Cum reactioneaza investitorii
Fondurile speculative au crescut riscul unor companii care valoreaza miliarde de dolari, precum Moore Capital si Fondul de Management Soros, care au decis sa-si vanda titluri in vederea obtinerii de lichiditati. Aceasta a fost o tactica implementata de fondurile speculative in octombrie 2008, atunci cand criza financiara a „explodat”. Totodata, masura arata cat de grava este situatia in care se gaseste America la ora actuala, dupa aproape trei ani de la declansarea recesiunii in State si pretutindeni in lume.
In timp ce fondurile de hedging cauta sa acumuleze cat mai multe lichiditati pentru a putea cumpara datoriile Statelor Unite, „bancile cauta strategii complexe prin care sa absoarba fonduri mutuale”, transmite New York Times. Institutiile financiare incearca sa-i convinga pe bancheri ca sunt in stare sa-si managerieze capitalul, in ciuda unui posibil default al Statelor Unite.
In cele din urma, una dintre cele mai pesimiste posibilitati pe care economistii au discutat-o include obligarea firmelor de asigurari, a caselor de pensii si a fondurilor mutuale de a renunta la exploatatiile Trezoreriei.
Incercarea Statelor Unite de a se pregati de un posibil faliment este explicata de catre CFO-ul Wells Fargo astfel: „Pentru ca nimeni nu stie ceea ce se va intampla, drept urmare nimeni nu stie cum sa reactioneze”.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: