Bernanke: Reducerea exagerata a cheltuielilor poate afecta redresarea economiei SUA
Presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a avertizat Congresul ca reducerea exagerata a cheltuielilor guvernamentale poate afecta redresarea economica si asa fragila si a avertizat ca intrarea in incapacitate de plata poate provoca un haos financiar.
"Cer Congresului, care analizeaza modificarea bugetului, sa tina cont ca redresarea este mai degraba fragila, iar reducerea drastica, excesiva, a cheltuielilor, in viitorul apropiat, poate afecta relansarea", a afirmat Bernake in comitetul bancar al Senatului.
SUA in impas
Congresul si Casa Alba se afla intr-un blocaj al discutiilor referitoare la reducerea deficitului bugetar.
Republicanii cer reducerea cu 2.400 de miliarde de dolari a cheltuielilor guvernamentale, pentru a accepta in schimb majorarea limitei de indatorare, in prezent de 14.300 de miliarde de dolari.
Trezoreria a avertizat ca de pe 2 august nu va mai putea sa isi respecte toate obligatiile financiare, in lipsa acordului privind planul datoriilor.
Default-ul SUA, o "calamitate"
Bernanke a avertizat din nou in Congres ca un default (incapacitate de plata) al Statelor Unite ar fi "o calamitate si ar crea un soc financiar extrem de grav, cu efecte nu doar in economia americana ci si la nivel mondial".
El a adaugat ca esecul de a creste limita de indatorare ar fi "o rana autoprovocata". Bernanke a reiterat totodata ca Fed este pregatita pentru noi masuri de relaxare monetara, dar ca nu a venit inca momentul sa faca acest lucru.
In urma acestei afirmatii, euro a inversat tendinta pozitiva, fiind tranzactionat in scadere cu 0,2%, la 1,4140 dolari pe unitate.
Moody’s a avertizat ca Statele Unite si-ar putea pierde cel mai ridicat nivel de rating, "AAA", daca nu este rezolvat blocajul legat de limita datoriilor.
Standard & Poor's (S&P) a avertizat in particular politicienii americani si marile companii ca ar putea reduce ratingul de credit al Statelor Unite chiar daca guvernul reuseste sa-si plateasca datoriile, in cazul in care ar ramane in urma, spre exemplu, cu platile sociale.
China, principalul creditor strain al SUA, a cerut joi guvernului american sa adopte politici responsabile pentru a proteja interesele investitorilor.
Citeste si
Consiliul Concurentei: "Nu suntem aprioric impotriva tranzactiei RCS&RDS - UPC"
Nervozitatea pietelor financiare poate afecta programul de privatizare al Romaniei