Cum justifica rau-platnicii banii nedeclarati la Fisc. Unii romani au anuntat la ANAF venituri de 30 de ori mai mici decat banii pe care ii aveau in realitate
Exista romani care au anuntat la Fisc venituri de 30 de ori mai mici decat banii pe care ii aveau in realitate in conturi, la saltea sau chiar ascunsi in pamant.
Asta au descoperit inspectorii ANAF dupa ce au controlat peste 50 de contribuabili suspectati de evaziune fiscala. ''Unii au declarat ca au gasit banii in curte cand au facut sapaturi'', anunta seful ANAF, care sta cu ochii pe unii romani.
Romanii verificati de ANAF au gasit explicatii dintre cele mai ciudate pentru cele 120 de milioane de lei pe care NU i-au declarat.
De exemplu, unii au spus ca i-au gasit, pur si simplu, in casa. Altii, ca au vrut sa sape in gradina si au avut o surpriza. Nu putini au fost si cei care le-au explicat inspectorilor ca au adunat banii la saltea sau ca i-au primit de la ''binefacatori'', sub forma de imprumut, care insa n-a mai fost returnat.
Fiscul tine secret numele celor care sunt verificati, dar da cateva indicii - este vorba despre oameni de afaceri care au firme, de exemplu, in domeniul constructiilor sau al comertului cu bauturi alcoolice. Indiferent de zona de activitate, un lucru ii uneste: sunt patroni bogati, cu masini si case de lux, dar cu firme sarace, cu pierderi an de an.
In ultimul an si jumatate, ANAF a incheiat 56 de controale. Inspectorii au verificat romani cu averi mari, de peste 25 de milioane de euro, dar si persoane care au venituri ''volatile''.
Eugen Serban, director ANAF: ''Nu au un contract de munca ce poate fi urmarit, ci participa la diverse evenimente, obtin acolo venituri pe baza acelor participari… artisti, sportivi, entertaineri.''
ANAF a facut 12 sesizari penale, dar pana acum a recuperat doar 15% din impozitele pe care le-a calculat celor controlati. Nu vor scapa insa foarte usor.
Averile le-ar putea fi conficate cu totul si, mai mult, pot ajunge la puscarie. Sunt insa multe cazuri in care statul nu poate lua mare lucru de la evazionisti, pentru ca acestia isi vand bunurile inainte sa ajunga in instanta.
Pe acelasi subiect: