Goana dupa bani. Premierul a discutat din nou cu Finantele si ANAF despre incasarile la buget: “Daca facem comparatie cu 2016, lucrurile stau foarte bine”
Premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit, din nou, in cursul diminetii de luni, cu ministrul Finantelor si reprezentantii ANAF, cu care a avut discutii despre situatia incasarilor la buget.
”E o intalnire obisnuita de lucru, eu am spus ca o sa am aceste intalniri saptamanal pe doua domenii: pe ceea ce inseamna ANAF si Ministerul Finantelor si un alt domeniu, cel al fondurilor europene, unde monitorizez progresul pe care il facem. E o intalnire obisnuita de lucru, m-au informat care e stadiul implementarii celor 14 masuri, termenul e jumatatea lunii aprilie. De asemenea, am discutat de posibile eventuale propuneri legislative pentru imbunatatirea activitatii”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro.
Intrebat daca este multumit de activitatea ministrului Finantelor, pentru ca au aparut zvonuri ca ar fi probleme in ceea ce il priveste pe Viorel Stefan, Grindeanu a raspuns ca ministrii sunt monitorizati si vor fi evaluari ”cand este cazul”.
"O sa vad apropo de masurile pe care trebuie sa le ia, nu doar ANAF, impreuna cu Ministerul Finantelor, facem evaluari. Nu pot sa speculez zvonuri. Zvonurile acestea nu au plecat de la Guvern si nici n-o sa fac acest lucru, dar fiecare din acesti ministri sunt monitorizati apropo de cum implementeaza planul de guvernare si o sa facem evaluari atunci cand va fi cazul", a spus Grindeanu.
In privinta datelor referitoare la incasarile din primele doua saptamani ale lunii martie, premierul a spus: "Daca facem prima jumatate a lunii martie 2017 fata de prima jumatate din 2016 pe luna martie, deci aceste doua saptamani, lucrurile stau foarte bine. Mult peste un miliard jumate, ceva de acest tip fata de 2016. Hai sa tragem linie in 31 si sa vedem cum va fi", a aratat seful Executivului.
ANAF: Va fi respectat termenul de 15 aprilie pentru implementarea masurilor de crestere a colectarii
Presedintele Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Stan, a declarat ca va fi respectat termenul de 15 aprilie pentru punerea in aplicare a celor 14 masuri care au ca scop imbunatatirea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, presedintele ANAF a prezentat pasii facuti pana in acest moment pentru implementarea masurilor, inclusiv rezultatul unor actiuni de control realizate in ultima perioada.
”Presedintele ANAF l-a asigurat din nou pe premier ca va fi respectat termenul de 15 aprilie pentru punerea in aplicare a tuturor masurile prezentate in planul ANAF”, se arata in comunicat.
In ceea ce priveste indrumarea contribuabililor pentru accesarea esalonarii la plata, a fost deja elaborat un model de scrisoare ce va fi trimisa contribuabililor cu creante semnificative, pentru a le prezenta cadrul legal privind acordarea acestor esalonari.
”Precizam ca in perioada 3-24 martie 2017, au fost aprobate 493 de cereri de esalonare la plata a obligatiilor fiscale, in valoare de 106,8 milioane lei (comparativ cu media ianuarie-februarie de 424 de cereri aprobate, in valoare de 117,2 milioane lei)”, se arata in comunicat.
De la inceputul acestui an, ANAF si-a orientat controalele catre domenii de activitate in care a constatat scaderea conformarii fiscale si existenta unor riscuri de frauda, respectiv comertul cu produse petroliere si derivatele acestora, productia si comercializarea produselor din tutun, industria de prelucrare a lemnului si comertul cu material lemnos, constructii si comertul cu ridicata.
Ministrul Finantelor a transmis ca asteapta centralizarea datelor privind colectarea veniturilor din luna martie si ca sustine ANAF in eforturile de imbunatatire a colectarii si de prevenire si combatere a evaziunii fiscale.
Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, declara, in urma cu doua saptmanai, ca Guvernul este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor, in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
Declaratia a venit in contextul in care vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis si Comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, in februarie, ministrului de Finante, Viorel Stefan, o scrisoare in care avertizeaza ca, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma sa depaseasca 3% in 2017, ajungand la 3,6%, respectiv la 3,9% in 2018. Ei au cerut ca Executivul sa anunte masuri clare pentru reducerea deficitului bugetar.
CE estimeaza ca Romania va inregistra "deviatii semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu
Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra "deviatii semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) in 2016, iar balanta structurala va suferi "noi deteriorari" in 2017 si 2018. Aceasta situatie ar fi provocata in principal de relaxarea indusa de reducerea unor taxe, combinat cu cresteri de pensii si salarii, spun oficialii CE.
Si presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a avertizat ca Guvernul va fi nevoit sa ia masuri, daca cifrele bugetare vor arata la fel de rau dupa primele trei luni ca la finele lunii ianuarie, cu venituri in scadere si o colectare foarte slaba.
Prima ocazie va fi rectificarea bugetara, care poate fi facuta cel mai devreme in iulie, avand posibilitatea sa reduca cheltuielile sau sa creasca veniturile, care oricum sunt cele mai mici din Europa, a mentionat Dumitru.
Datele publicate de Ministerul Finantelor arata ca veniturile bugetului general consolidat au fost in ianuarie de 19,2 miliarde lei, echivalent cu 2,4% din PIB, fiind cu 5,7% mai mici fata de ianuarie 2016. Incasarile din TVA au inregistrat o scadere dramatica fata de ianuarie 2016, cu 24,8%.
Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat, de 16,2 miliarde lei, au crescut cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent. Executia bugetara s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei (0,37% din PIB), in scadere de la 4,7 miliarde lei (0,62% din PIB) in ianuarie 2016.
Pe acelasi subiect: