Cum se defineste gospodaria si cum vom plati impozitul pe venit, din 2018. Mai multi bani, dar si mai multe documente si chitante
Taxe, impozite
Noul sistem de impozitare a veniturilor, pe care Guvernul il propune din 2018, prin modificarea Codului Fiscal, a plecat de la ideea incurajarii unor politici publice, cum ar fi sanatatea si educatia, prin acordarea unor deductibilitati, dar se vrea, in acelasi timp, si combaterea evaziunii fiscale, precizeaza Guvernul.
"Asa cum a fost anuntat, la nivelul Ministerului Finantelor Publice sunt in desfasurare, in acest moment, consultari pe tema realizarii unui nou Cod Economic, care va include o reforma a mecanismului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice. Conceptul de la care au plecat aceste consultari presupune, pe de o parte, incurajarea unor politici publice (cum ar fi sanatatea sau educatia), prin acordarea de deductibilitati fiscale. Pe de alta parte, scopul acestei noi abordari este combaterea evaziunii fiscale, prin incurajarea contribuabililor sa ceara bonuri sau facturi fiscale, pe care sa le foloseasca apoi pentru obtinerea deducerilor mentionate mai sus", explica Executivul, intr-un comunicat de presa.
Conform sursei citate, interesul public pentru acest subiect este "perfect justificat".
"Este vorba despre o ampla modificare propusa, pe care o vor resimti cei mai multi romani. Tocmai de aceea, ne dorim ca aceasta masura sa fie mai intai bine fundamentata, sa aiba in spate studii de impact si sa fie definitivata numai dupa consultarea specialistilor", arata sursa citata.
Guvernul mai precizeaza ca "o forma de lucru" a acestui proiect va constitui baza de plecare a discutiilor.
"In urma interesului public major, am decis sa facem publica o forma de lucru, care poate constitui o baza de plecare a discutiilor. Este un exercitiu de transparenta, care ne dorim sa continue si sa fie corect inteles. Grupul de lucru de la Ministerul Finantelor Publice va continua sa analizeze si sa aduca imbunatatiri proiectului, iar forma rezultata va fi supusa unei ample dezbateri publice, in urma careia va rezulta forma finala. Guvernul si-a propus ca aceste modificari sa fie mai intai temeinic explicate public si apoi aplicate", potrivit Executivului.
Mai multi bani, dar si mai multe documente si chitante. Cum se va plati impozitul pe venit global
Teoretic, introducerea impozitului pe venitul global le va aduce oamenilor mai multi bani pentru ca angajatorul nu le mai retine din leafa, in fiecare luna, impozitul.
Dar salariatii trebuie sa pastreze cu grija tot felul de documente si chitante, iar la sfarsitul anului fiscal sa achite tot impozitul, in doua transe.
Gospodaria este definita in proiect ca fiind un "grup alcatuit din una sau mai multe persoane fizice inrudite sau neinrudite, care au un patrimoniu comun si locuiesc sau nu la aceeasi adresa".
Pentru a fi recunoscuta drept gospodarie, trebuie depusa la Fisc o cerere care sa contina numele, CNP-ul si semnatura fiecarui membru al familiei si de asemenea numele celui desemnat ca reprezentant al gospodariei. Fiscul va avea 60 de zile ca sa aprobe sau sa respinga cererea.
Sa luam exemplul unei familii cu un singur copil, in care sotul are un salariu brut de 7000 de lei. De anul viitor, angajatorul nu ii va mai retine impozitul pe salariu, ci numai contributiile sociale pentru pensii si sanatate, 1120 de lei, iar el va primi in mana 5.880 de lei, cu aproape o mie de lei mai mult decat acum.
Sotia lui are un salariu brut de 3500 de lei, din care dupa ce i se retin contributiile sociale, primeste ceva mai mult de 2900 de lei. Cei doi au un venit lunar de peste 8.800 de lei, ceea ce inseamna ca venitul anual global al gospodariei este de peste 105 mii de lei.
Acum intra in scena consultantul fiscal, care incepe sa calculeze. Pentru ca are 3 membri, familia beneficiaza de un plafon neimpozabil de 48 de mii de lei pe an, suma care se scade din venitul global si se obtine astfel venitul anual ajustat, de aproape 58 de mii de lei.
Din acesta se mai pot scadea deducerile legale, dar ele NU pot depasi plafonul neimpozabil pe o luna, care in acest caz este de 4.000 de lei. Deci venitul net anual impozabil este de 53.828 de lei, iar impozitul de 10 la suta inseamna aproape 5.400 de lei. Suma pe care familia va trebui sa o plateasca "din mana".
Lista deducerilor este foarte lunga, de la asigurari medicale si taxe scolare pana la abonamentul la sala de fitness, asigurarea RCA a masinii si reparatiile casei. Consultantii fiscali spun insa ca sistemul este foarte complicat.
Gabriel Sincu, consultant fiscal: "Stiu ca exista asa ceva in tarile din vestul Europei, in Franta de exemplu, insa functioneaza cu foarte multa birocratie si cu un sistem de administrare fiscala foarte bine pus la punct, ceea ce noi inca asteptam sa avem."
Proiectul pentru impozitul pe venitul global poate sa sufere insa multe modificari pana cand va fi aproba
Cum va fi administrat impozitul pe gospodarie
Administrarea globala a impozitului pe venit pe gospodarii este un concept in evaluare in prezent, urmand ca proiectul final de Cod Economic, ce include Codul Fiscal, sa includa rezultatul tuturor analizelor si sa fie lansat in dezbatere publica, a explicat Ministerul Finantelor.
Astfel, o gospodarie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat in functie de numarul de persoane care fac parte din acea gospodarie, precum si la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casa si masina (RCA), abonament la sala de fitness si dans, bilete la cinema, carti, medicamente sau sustinerea unor entitati nonprofit.
"Unul dintre grupurile de lucru organizate de Ministerul Finantelor Publice analizeaza conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuala pentru fiecare gospodarie din Romania. Conceptul este evaluat de catre o paleta larga de specialisti, atat din partea MFP, cat si din partea Uniunii Nationale a Notarilor Publici, a Camerei Consultantilor Fiscali, a Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati si a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei", explica Finantele.
"Dupa finalizarea analizelor si a simularilor necesare, proiectul Codului Economic, in care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice si inaintat Parlamentului Romaniei", a mai precizat Ministerul Finantelor.
Potrivit proiectului discutat la Finante, gospodariile cu venituri mici in care se afla copii minori vor primi, in anumite conditii, sprijin financiar din partea statului. Astfel, o gospodarie formata dintr-o singura persoana va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit.
Totodata, va avea dreptul la deduceri cumuland intr-un an 2.000 de lei (in cazul in care plafonul neimpozabil lunar nu variaza). Din venitul total obtinut de acea persoana intr-un an se scad in prima faza cei 24.000 de lei, dupa care se scad si deducerile pana la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce ramine statul ar urma sa aplice un impozit de 10%.
Venitul anual global (Vag) al unei gospodarii va fi reprezentat de suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania, cu exceptia veniturilor neimpozabile si a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.
Nu vor fi luate in calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodarie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie; veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni sau de mostenitorii acestora; veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; veniturile a caror sursa nu a fost identificata.
Venitul global va fi neimpozabil pana la un anumit plafon (Pn), care depinde de numarul de persoane membre ale gospodariei care va achita impozit. Astfel, fiecare familie va primi un punctaj in functie de numarul de persoane membre in gospodarie. Punctajul (P) al gospodariei va fi egal cu numarul de membri plus un punct.
Pe acelasi subiect: