BCR a redus prognoza de crestere economica in 2014 de la 3% la 2,3%. Analistii estimeaza ca BNR va reduce din nou dobanda cheie
Bani
BCR a redus estimarea de crestere economica de la 3% la 2,3%, anticipand ca in a doua parte a anului economia va evolua intr-un ritm apropiat celui din primul semestru, cand avansul a fost de 2,4%, si ca BNR va reduce dobanda, dar randamentele vor creste din cauza alegerilor si a acordului cu FMI.
"Vom revizui in scadere estimarea de crestere economica pentru tot anul 2014 la aproximativ 2,3% de la 3%. Cresterea din al doilea semestru al anului ar putea fi apropiata de cea din primul, in conditiile in care exporturile ar putea slabi, iar consumul populatiei si investitiile ar putea fi ajutate intr-o anumita masura de majorarea cheltuielilor publice inaintea alegerilor. Deficitul bugetar a fost foarte mic dupa primele sapte luni (doar 0,15% din PIB), ceea ce sugereaza ca executivul economiseste bani in prezent pentru a creste cheltuielile chiar inaintea alegerilor", se arata intr-un raport al BCR, citat de Mediafax.
Analistii celei mai mari banci din Romania precizeaza ca mentinerea calmului pe pietele financiare in mijlocul conflictului rece dintre Rusia si Vest si lipsa unor turbulente politice majore inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie sunt elementele de baza pentru noul scenariu.
Raportul mentioneaza ca INS a publicat structura cresterii economice din trimestrul al doilea, iar PIB-ul real a fost confirmat la -1% fata de primul trimestru al acestui an (date ajustate sezonier) si la +1,2% fata de trimestrul al doilea din 2013 (serie bruta). Economia romaneasca s-a contractat astfel pentru al doilea trimestru la rand (dupa -0,2% in primul trimestru din acest an) si a intrat in recesiune tehnica.
Potrivit BCR, structura cresterii arata ca investitiile extrem de reduse au fost principala cauza a evolutiei dezamagitoare a PIB-ului. Formarea bruta de capital fix a scazut cu 4,4% fata de trimestrul anterior (date ajustate sezonier) deoarece investitiile publice in infrastructura au fost "aproape inexistente", iar investitiile private au resimtit din plin dezintermedierea financiara pe partea de valuta.
"Consumul populatiei a pus capat unei serii de evolutii trimestriale pozitive si s-a contractat cu 0,1% fata de trimestrul precedent. Revenirea din prezent a consumului populatiei se dovedeste a fi ezitanta in lipsa unei cresteri mai puternice a salariilor si a numarului de noi locuri de munca create in sectorul privat al economiei", se arata in raport.
Analistii bancii cred ca cresterea creditelor in lei si scaderea foarte mica a somajului nu pot impulsiona consumul gospodariilor populatiei peste nivelurile din prezent.
Analistii mai noteaza ca economia pierde din viteza intr-un moment in care presiunile inflationiste sunt scazute, iar aceasta arata ca este posibila o noua relaxare a politicii monetare a BNR.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa cu 25 de puncte de baza pana la sfarsitul anului, in timp ce noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii nu sunt excluse in urmatoarele luni, mai ales pentru componenta de lei. Acest scenariu este intarit de declaratii anterioare ale guvernatorului BNR, care a spus ca banca centrala va reduce rezervele la lei daca vom asista la o accelerare a creditarii in moneda nationala", se arata in raport.
Pe acelasi subiect: