Bancherii de pe Wall Street, in corzi. De ce nu accepta FED varianta intrarii Americii in incapacitate de plata
Traderii si executivii bancilor de pe Wall Street sunt tot mai ingrijorati de faptul ca Rezerva Federala a SUA nu vrea sa accepte si scenariul in care America trebuie sa se pregateasca pentru scaderea ratingului de tara sau intrarea in incapacitate de plata.
Cu doar cateva zile inainte ca SUA sa ramana fara bani pentru a-si plati datoriile, bancherii nu gasesc o abordare comuna a discutiei cu oficialii FED. In plus, toti mai multi se tem de impactul pe care il va avea eventuala scadere a ratingului AAA+ al statului asupra pietei de capital.
De partea cealalta a barierei, oficialii Rezervei Federale se afla intr-o situatie complicata: reglementeaza piata financiara si achita si datoriile statului. "FED este de fapt agentul fiscal al guvernului SUA. Vom putea discuta mai multe si vom putea da sfaturi institutiilor financiare cand vom avea un raspuns mai clar despre situatia actuala de la Congres si de la Trezoreria SUA", spun acestia.
Discutiile interminabile din ultimele zile dintre democrati si republicani au avut un efect dezastruos asupra pietei financiare. Spre exemplu, indicele S&P a scazut cu 2% in sedinta de miercuri, la cel mai mic nivel de la inceputul lui iunie si pana acum.
Investitorii nu sunt nici ei mai optimisti si considera ca autoritatile au tot mai putine sanse sa ajunga la o intelegere care sa evite scaderea ratingului SUA.
Pana acum, FED nu au anuntat niciun plan B in eventualitatea in care democratii si republicanii nu reusesc sa se inteleaga asupra majorarii plafonului datoriei SUA. Bancherii cred ca oficialii Rezervei Federale se tem sa trimita semnale pesimiste, ce ar putea intari opinia unui analisti potrivit carora America este aproape de default tehnic.
Spre exemplu, bancile ar vrea sa stie daca FED vrea sa imprumute Trezoreria SUA, la o dobanda mica, sau daca vor refinanta datoria existenta prin achizitia pachetelor de actiuni nevandute de stat la licitatii.
Deadline amanat
Lumea intreaga a luat foc atunci cand secretarul Trezoreriei Timothy Geithner si presedintele Barack Obama au spus ca institutia nu se va mai putea imprumuta de pe 2 august. Insa, Reuters spune ca oficialii Trezoreriei nu au spus ca vor ramane fara lichiditati pentru a achita indatoririle statului.
Astfel, analistii spun ca banii se vor epuiza abia pe 15 august.
Citeste si