Cresterea economica a SUA, "sabotata" de protectia sociala
In timp ce oficialii SUA dezbat majorarea plafonului de indatorare, iar tara se indreapta spre incapacitate de plata, tot mai multi analistii se intreaba daca masurile de protectie sociala nu au daunat de fapt cresterii economice, scrie Business Insider.
O crestere a Produsului Intern Brut (PIB) cu aproximativ 2% pe an, in timul secolului XX, a facut ca SUA sa obtina titlul de cea mai bogata tara din lume. In plus, analistii noteaza ca o crestere de 1% in aceeasi perioada ar fi facut ca America sa fie comparata cu cea mai saraca tara din Vest. Iar unul dintre factorii care au dus la o crestere mai mare a PIB-ului este reinvestirea banilor castigati.
Sa luam spre exemplul angajatul unei institutii publice care stie ca se va pensiona la 50 de ani, care va avea o pensie ajustata in functie de inflatie si garantata de stat. Pentru ca pensia reprezinta 90 sau 100% din salariul primit in timpul anilor de munca, nu are sens ca acesta sa economiseasca bani si sa-si reduca si consumul.
In schimb, angajatii sectorului privat au mai multi bani de economisit, insa nu trebuie sa pastreze niciun ban pentru asigurarile medicale. In acelasi timp, in economiile asiatice, guvernul nu garanteaza pentru asigurarile medicale, iar banii pe care ii economisesc chinezii, spre exemplu, au crescut de la 40% din venitul lor in 1990, la 50% acum. In SUA, procentul este de aproape 0.
Asa se face ca economii precum cea a Chinei inregistreaza cresteri tot mai mari si isi permit sa imprumute state aflate aproape de incapacitate de plata. Spre exemplu, la inceputul anului, America datora Chinei putin peste 900 de miliarde de dolari. Statele Unite au continuat sa se imprumute masiv, potrivit datelor facute publice de Trezoreria Americana. Astfel ca, in luna mai, aceasta a ajuns la 1,16 trilioane de dolari, aproape de nivelul maxim de 1,175 de trilioane de dolari, atins in octombrie 2010.
In teorie, economia SUA nu este afectata de aceste date, rata de crestere a PIB-ului este stabila. In acelasi timp, toate statisticile arata ca riscul investitional intr-o tara este compensat de un alfux de economii in alte tari. Asa ca nu este de mirare daca, in urmatorii ani, posibilii investitori vor vedea si alte oportunitati pentru a-si cheltui economiile decat sa imprumute SUA, la dobanzi mici. Daca acest lucru se va intampla, atunci nu trebuie sa promitem unui numar atat de mare de americani ca tot autoritatile vor avea grija de stabilitatea lor financiara.
Citeste si