Deutsche Telekom ia in calcul retragerea din Marea Britanie, dupa Brexit, ca urmare a deprecierii lirei si a pierderii accesului la piata unica
Potrivit acestora, Deutsche Telekom evalueaza o posibila vanzare a acestei participatii, care in prezent are o valoare de piata de 4,4 miliarde lire sterline (5,47 miliarde de dolari) si va lua o decizie finala dupa ce va avea o imagine mai clara cu privire la acordul pe care anul viitor Marea Britanie il va incheia cu UE.
Desi nu exista nicio certitudine ca se va ajunge la o tranzactie, faptul ca Deutsche Telekom analizeaza o posibila vanzare a participatiei sale la BT Group semnaleaza ca firmele straine isi regandesc investitiile strategice in Marea Britanie dupa votul in favoarea Brexit.
Deprecierea lirei sterline si estimarile potrivit carora cresterea economica va incetini dupa ce Marea Britanie va pierde accesul la piata unica europeana au afectat atractivitatea Marii Britanii ca loc in care companiile straine sa detina investitii strategice.
Deutsche Telekom a refuzat sa faca comentarii in timp ce un purtator de cuvant de la BT Group a declarat ca grupul britanic nu doreste sa comenteze zvonuri sau speculatii.
In conformitate cu un acord incheiat in 2015, Deutsche Telekom nu poate sa isi vanda participatia pe care o detine la BT inainte de luna august 2017, exceptand situatia in care ajunge la un acord in afara pietei cu un investitor financiar. Pe langa participatia la BT, Deutsche Telekom mai are in Marea Britanie afaceri de IT si consultanta derulate prin subsidiara T-Systems, pe care odata grupul german a incercat sa o fuzioneze cu divizia Global Services a BT dar pe care in prezent se zvoneste ca ar dori sa o vanda.
Deutsche Telekom a devenit cel mai mare actionar individual la BT in 2015, cand grupul britanic a preluat operatorul de telefonie mobila EE, detinut in mod egal de Deutsche Telekom si Orange, pentru 12,5 miliarde de lire sterline.
O eventuala iesire de pe piata din Marea Britanie ar permite Deutsche Telekom sa se concentreze pe afacerile sale mai mari din SUA, care ar putea face si ele obiectul unei oferte de preluare dupa mai multe tranzactii in sectorul de telecomunicatii, media si tehnologie din SUA. O eventuala eliberare a capitalului din Marea Britanie ar oferi Deutsche Telekom optiunea de a face ea o tranzactie si a reduce riscul unei oferte ostile de preluare.
Operatiunile din Marea Britanie reprezinta o parte mica din valoarea Deutsche Telekom in timp ce operatiunile din SUA asigura 42% din veniturile totale, depasind chiar si piata din Germania, care asigura 32% din venituri.
Deutsche Telekom detine 65% din actiunile operatorului american de telefonie mobila T-Mobile US, care are o valoare de piata de 40 de miliarde de dolari. Analistii sunt de parere ca T-Mobile US ar putea deveni o tinta de achizitii, dupa ce saptamana trecuta AT&T a anuntat ca va prelua Time Warner pentru 85,4 miliarde de dolari. Printre posibili ofertanti se numara operatorul de cablu Comcast Corp, furnizorul de televiziune prin satelit Dish Network Corp si grupul mexican America Movil.
Telekom Romania este un brand care apartine Deutsche Telekom, una dintre companiile de top la nivel mondial, cu peste 142 milioane de clienti pentru servicii mobile, 31 milioane de linii fixe si peste 17 milioane linii broadband (la 31 decembrie 2013). Grupul german a generat venituri de 60,1 miliarde euro, in anul financiar 2013, mai mult de jumatate din aceasta valoare in afara Germaniei.