Romania se pregateste pentru iesirea Marii Britanii din UE. Guvernul desemneaza un Inalt Reprezentant pentru Brexit
Guvernul va anunta "in zilele urmatoare" un Inalt Reprezentant pentru Brexit, cu sarcina de a pregati pozitia Romaniei pe acest subiect, a anuntat, vineri, Cristian Badescu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
"Pe fond, subiectul (Brexit - n.r.) este complicat. (...) Ceea ce face Uniunea Europeana este sa se pregateasca. Pentru Romania, in zilele urmatoare va fi anuntat un Inalt Reprezentat al Guvernului pentru Brexit, care va avea o echipa si care va lucra pentru pregatirea pozitiei Romaniei si angajarea in viitoarele negocieri, care n-au inceput", a afirmat Badescu, citat de Agerpres.
El a precizat ca in acea perioada vor fi cateva dosare mari, precum Brexit-ul si negocierea cadrului financiar multianual, care vor impune alocarea de resurse.
Inalta Curte de la Londra a decis, joi, ca prim-ministrul britanic Theresa May trebuie sa obtina acordul Parlamentului inainte de a incepe negocierile privind iesirea din Uniunea Europeana. De cealalta parte, Guvernul britanic a anuntat ca va face apel la decizia Inaltei Curti de la Londra.
Totodata, ministrul comertului, Liam Fox, a spus ca Executivul britanic este dezamagit de decizia Inaltei Curti. “Guvernul este dezamagit de decizia tribunalului. Tara a votat sa paraseasca Uniunea Europeana intr-un referendum aprobat printr-un proiect de lege al Parlamentului. Guvernul este hotarat sa respecte rezultatul referendumului”, a declarat Fox in Parlament.
In acelasi context, fostul ambasador britanic la UE, John Kerr, cel care a conceput Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, a declarat joi pentru BBC TV, ca Marea Britanie se mai poate razgandi in privinta Brexitului chiar si dupa declansarea negocierilor oficiale de 'divort' cu Uniunea Europeana.
Premierul britanic Theresa May a declarat ca va invoca Articolul 50 la sfarsitul lui martie 2017, ceea ce presupune inceperea unei perioade de doi ani de negocieri pe tema parasirii de catre Marea Britanie a Uniunii Europene.
“Puteti sa va razganditi in timp ce acest proces este in curs de desfasurare”, a spus Kerr. “In timpul acelei perioade, daca o tara s-ar hotari ca nu mai doreste pana la urma sa iasa (din UE), toata lumea ar fi foarte suparata ca si-a pierdut vremea. Ar putea incerca sa obtina un pret politic, dar din punct de vedere legal nu pot insista sa plecati”, a explicat Kerr.
Procurorul general Jeremy Wright a declarat, luna trecuta, la Inalta Curte ca notificarea privind invocarea Articolului 50 - cel mai probabil prin intermediul unei scrisori adresate de Theresa May - ar fi irevocabila. Insa Kerr este de parere ca Articolul 50 'nu este irevocabil'. Daca Articolul 50 ar putea fi revocat, negocierile Marii Britanii pe tema Brexitului ar putea urma o cale semnificativ diferita.
Kerr ar dori ca fie Parlamentul, fie populatia - in urma unor alegeri sau prin intermediul unui al doilea referendum - sa revina asupra deciziei Marii Britanii de a parasi UE in termen de un an sau de 18 luni. El a adaugat ca, daca Scotia ar vota pentru independenta, este foarte probabil ca scotienii sa obtina statutul de membri ai UE destul de rapid. “Cred ca, odata obtinuta independenta, scotienii ar putea depune cerere de aderare si probabil ar intra destul de rapid” in UE, a mai spus Kerr.
Pe acelasi subiect: