Tocmai de aceea, acum pare a fi cel mai bun moment sa inchiriati sau sa va renegociati chiria pentru ca preturile sunt pe tendinta de scadere, iar proprietarii nu mai vor sa mai stea cu spatiile goale.

Agentia noteaza ca preturile pe care le cer proprietarii sunt extrem de variate si de exemplu in cazul garsonierelor sau apartamentelor cu o camera pornesc de la 150 euro pe luna, la confort 2 si ajung pana la 500 euro in Beller, de exemplu.

"Cu vanzarile blocate, multi proprietari au preferat venitul mai mic, dar constant, provenit din inchiriere. De curand, pe piata a aparut o supraoferta, iar preturile de inchiriere au scazut la jumatate, chiar 70% in unele cazuri din nivelul pretins in 2008 de catre proprietari", se mai arata in comunicatul in cauza.

Potrivit unui clasament intocmit de agentie, cele mai ieftine chirii sunt la apartamentele din cartiere, mobilate clasic, fara multe imbunatatiri si pozitionate in planul 2 sau 3 fata de strazile principale.

De exemplu, in cartiere precum Dumul Taberei, Titan sau Militari sau Berceni o garsoniera se inchiriaza acum cu 150 -250 de euro, in functie de cat de modern este aranjata si utilata, iar un apartament cu 2 camere costa cam 250-350 euro pe luna, iar unul cu 3 camere 350-450 euro.

Apartamentele cu 4 camere se inchiriaza pentru 400-450 euro, insa cererile sunt foarte putine din cauza costurilor mari de intretinere.

Cele mai mari preturi la chirii in Bucuresti se intalnesc in Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti, Nordului. Preturile variaza, in functie de locatie, si de starea imobilului. Aici, chiriile se socotesc pe metru patrat, intre 10 si 12 euro.

In functie de cum se negociaza, cel mai des proprietarii cer chiria luna de luna, fara plata in avans pe cateva luni, ca in trecut. Daca apartamentele arata foarte bine sau la cele de peste 400 de euro, atunci multi prefera varianta una/doua luni de chirie plus una de garantie.

Oficialii Galaxy Imob mai spun ca in circa doua luni de zile vor veni studentii in Capitala si din peste jumatate de milion de tineri care vor avea nevoie de cazare doar cateva mii dintre ei au locuri in camine sau au apartamentele lor.

"Cat despre trendul preturilor, ele nu au cum sa creasca in acest an, nici macar sub presiunea cererii mai mari de apartamente in urmatoarele saptamani. Cel mult se vor mentine, daca nu cumva vor mai inregistra usoare scaderi", mai anunta agentia.

Sfatul agentului imobiliar

Dupa ce consultati un portal imobiliar ca sa vedeti, in mare, care sunt oferta si preturile, puteti apela la serviciile unei companii imobiliare care va scuteste de timp pierdut cu telefoane la proprietari. Agentii stiu oferta din piata, au vazut si locuintele pe care le au in portofoliu si va pot gasi cea mai buna solutie. 

Daca nu aveti bani pentru plata agentiei imobiliare, incercati sa va gasiti singuri viitoare locuinta si cautati numai anunturile particularilor, care sunt marcate ca atare.

Este indicat, pentru siguranta sederii in acel apartament, sa vedeti actele proprietarului si sa va informati cu privire la cheltuielile de intretinere, ca sa va faceti calculele de trai. De asemenea, este bine sa inregistrati contractul la Administratia Financiara de sector.

Citesti si Cum sa-ti inchiriezi mai bine locuinta! To ponturi pentru chiriasi si proprietari!