Viata pe cea mai scumpa strada din lume. Kensington Palace Gardens, zona in care locuiesc nababii lumii si unde pretul mediu al unei locuinte este de 50 mil. euro
Kensington Palace Gardens din Londra este cea mai scumpa zona din Marea Britanie. Vilele sale impunatoare sunt un simbol al discrepantei tot mai mari dintre oamenii obisnuiti si cei super bogati. Jurnalistii de la The Guardian au reusit, cu greu, sa patrunda in aceasta fortareata si sa relateze despre viata pe care o duc cei care locuiesc in acest paradis.
Este foarte complicat sa scrii despre cea mai scumpa strada din Marea Britanie, avand in vedere ca cei care locuiesc aici, membrii elitei super bogate din Marea Britanie, nu sunt in general dispusi sa dea interviuri, scrie publicatia britanica.
Kensington Palace Gardens, zona in care isi au resedintele cei mai cunoscuti nababi ai lumii – Roman Abramovici, Leonard Blavatnik sau Lakshmi Mittal, si unde o casa scoasa la vanzare in prezent de catre un print saudit se vinde cu 100 de milioane de lire sterline, este cel mai scump loc unde se poate cumpara o proprietate in Londra si in intregul Regat.
Aparent, nu este nimic iesit din comun pe strada linistita, unde pretul mediu al unei locuinte era anul trecut de 41 de milioane de lire sterline (50 milioane de euro), de 165 de ori mai mult decat media de 250.000 de lire sterline, de la nivelul Marii Britanii.
Pe strada nu trec nici Lamborghini galbene si nici bolizi Hummer din care sa se auda muzica data la maximum. Impresia generala este aceea a unui loc linistit, amenajat cu gust, inconjurat de multa verdeata, in care se inalta cladiri impresionante, care seamana cu niste palate, cu multe fereste mari, minimizand toate celelalte proprietati din Londra, poate cu exceptia Palatului Regal.
Ofiteri inarmati si insotiti de caini pazesc ambele intrari pe strada, iar acestia devin foarte agresivi atunci cand cineva incearca sa intre fara sa aiba voie. Prezenta acestora este explicata nu numai de numele celor care locuiesc in zona, dar si de apropierea de Palatul Kensington, resedinta Printului William si a fiului sau, Printul George, urmatorii mostenitori ai coroanei Marii Britanii. Toate astea fac din strada din centrul Londrei un loc neprimitor, ciudat, care te duce mai degraba cu gandul la secrete bine ascunse.
Constructia strazii, care se intinde intre Notting Hill si Kensington, a inceput in 1840 si inca de atunci era cunoscuta sub numele “strada milionarilor” pentru ca aici locuiau comercianti, proprietari de pamanturi si manageri. Aceste case imense aveau nevoie si de un numar impresionant de angajati care sa aiba grija de ele, astfel ca rezultatele recensamantului din 1871 arata ca in fiecare casa era angajata o echipa de 20 de servitori.
In secolul 20, casele de pe aceasta strada au devenit mult prea scumpe pentru oricine, chiar si pentru bancheri, asa ca au inceput sa fie vandute altor tari pentru a le transforma in ambasade. Abia in ultimele zeci de ani, oligarhii si industriasii au acumulat averi atat de mari, incat si-au permis sa-si cumpere locuinte pe aceasta strada.
Acesti miliardari, care isi permit sa dea sume incredibil de mari pentru o casa in zona, au facut din aceasta strada simbolul adancirii prapastiei dintre locuitorii cu venituri medii si cei super bogati, care impart Londra in doua. Doar in acest an, preturile caselor din capitala britanica au crescut cu 18% fata de restul tarii, crestere record de cand se fac masuratori.
Iar acest aspect a devenit o problema in Londra, ai carei locuitori dau vina pe acesti super bogati veniti din toate colturile lumii si care au ridicat foarte mult preturile locuintelor.
Daca reusesti totusi sa treci de gardieni si faci o plimbare de strada, casele nu dezvaluie nici cel mai mic detaliu despre vietile celor care le locuiesc, pentru ca existenta lor se desfasoara dincolo de draperiile masive care acopera geamurile, gardurile inalte si camerele de supraveghere montate in fiecare colt. Doar camionetele unor companii care presteaza servicii de lux (cum ar fi una care livreaza stratuiete din gheata pentru petreceri) dau de gol nivelul de confort la care traiesc acesti oameni.
Dar in timp ce rezidentii sunt invizibili, angajatii lor pot fi vazuti curatand mini terenurile de golf din fata casei, lustruind manerul usii de la intrare sau plimband cainii.
Unele case sunt amenajate cu prost gust, altele sunt un monument de rafinament. Strada este mobilata cu felinare in stil Narnia, de o parte si de alta se inalta platani si este inundata de mirosul florilor din gradinile vilelor. Este atat de putin zgomot, incat se poate auzi cantecul pasarilor, ceea ce este de-a dreptul inedit pentru zgomotoasa Londra. Inutil sa mai spunem ca nicaieri nu exista inscriptii cu graffiti sau gunoi, pentru ca strada este spalata si curatata in fiecare zi.
Niciunul dintre cei care detin proprietati pe cea mai scumpa strada din Marea Britanie nu a vrut sa vorbeasca cu jurnalistii de la The Guardian. Tim Wright, agent imobiliar la compania Knight Frank, a vandut trei case pe aceasta strada in ultimii 10 ani, dar nu da detalii despre cine le-a cumparat sau despre preturi.
“Le-am vandut la pretul la care s-au vandut majoritatea caselor mari de pe aceasta strada in ultimii 10 ani, atunci cand majoritatea si-au schimbat proprietarii. A existat o perioada la mijlocul secolului 20 cand vechii proprietari nu le-au mai putut intretine, dar odata cu cresterea masiva a averilor in toata lumea, in ultimii 20 de ani, aceste case au intrat din nou in proprietatea unor familii”, a explicat Tim Wright.
El a adaugat ca cei care locuiesc in zona nu au nicio problema sa dea atat de multi bani pe o casa. “Pe mine nu ma intereseaza motivul pentru care o fac. Dar cred ca putem spune ca Kensington Palace Gardens este una dintre cele mai scumpe adrese din lume si nu este nicio exagerare aici”, a mai spus agentul imobiliar.
Pe acelasi subiect: