Uniunea Scriitorilor risca sa ramana fara sediu! VIDEO!
Scriitorii romani risca sa ramana fara locul lor de suflet, unde s-au obisnuit sa se intalneasca la un pahar de vorba sau la o lansare. Pe Calea Victoriei se inalta de 136 de ani incoace una dintre cele mai impresionanate cladiri ale Bucurestiului. A fost casa lui Grigore C. Monteoru pe care stranepoata lui, Ioana, in varsta de 62 de ani, incearca sa o recupereze.
Ioana Angelescu este mostenitoarea familiei Monteoru, pe linia tatalui.
Matusa sa, Elena, este cea care a donat casa, in 1949, statului roman. Trei ani mai tarziu, Uniunea Scriitorilor primea aripa principala a cladirii, unde toata arhitectura era semnata Ion Mincu.
Sub regimul Ceausescu , artistii nu puteau tine acolo evenimente literare. Insa restaurantul de la parter functiona cu circuit inchis doar pentru ei. Mobilierul care s-a pastrat este cu totul special si extrem de valoros.
Abia dupa anii '90 au fost organizate aici lansari de carte, conferinte si consilii. Iar in ultimii ani, artistii au fost atrasi de Salonul Oglinzilor.
Iar regizorul Nae Caranfil a inregistrat aici mai multe scene din pelicula "Restul e tacere".
Si trupa "Animal X" a filmat aici videoclipul unei piese.
Ioana Angelescu spera sa obtina imobilul pentru ca Elena Catargiu Monteoru ar fi semnat actul de donatie cu pistolul la tampla.
De-a lungul anilor, cladirea nu a fost restaurata niciodata. Scriitorii se scuza pentru ca au fost doar chiriasi si arunca vina pentru peretii scorojiti pe propietar, adica Primaria Capitalei.
O mare parte din lucrarile de arhitectura care i-au placut iubitorul de arta antica, Grigore Monteoru, s-au degradat de-a lungul anilor. Singurele care au ramas aproape intacte sunt cele trei statui pe care acesta le-a adus din Grecia, toate simbolizand siluete feminine, in ipostaze semi-nud.
Pana sa primeasca raspuns pentru Casa Monteoru, familia Angelescu a castigat in instanta hotelul Lido, padurea si fosta tabara scolara din statiunea Sarata-Monteoru.