De cateva zile bune, oficialii Muzeului National de Arta au motive intemeiate sa se agite, dupa ce au fost citati la tribunal de nepoata unui fost erou al armatei franceze. Barbatul se numea Cristian Anghel si a murit in 1922.

In cererea de chemare in judecata reclamanta le cere magistratilor sa oblige BNR-ul, Ministerul Culturii si pe cel al Finantelor sa ii restituie bunurile confiscate in 1948 de Securitate de la tatal ei. Acesta se ocupa de afacerile private ale lui Carol al II-lea.

Este vorba, asadar, despre trei tablouri pictate de Gaugain, doua de Cezanne, unul de van Gogh si 21 de panze pictate de artisti flamanzi in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. La toate acestea se adauga si doua colectii "Cap de Bour", in total: 77 de timbre.

Reclamanta insista ca are si dovezi, mai exact procesele verbale de confiscare, din care rezulta ca panzele si timbrele ar fi ajuns in Tezaurul Bancii Nationale.

Cei de la BNR verifica documentele de acum 60 de ani, dar nu este exclus ca tablourile sa fi ajuns direct in Rusia.

Cea care revendica aceasta avere colosala spune ca daca nu va primi operele vrea sa fie despagubita la valoarea de piata a acestora.

Este la fel posibil ca in lipsa unor hartii clare care sa ateste ca panzele erau originale, cererea de chemare in judecata sa ramana fara niciun rezultat.