Catalin Predoiu a explicat ca actiunea de urgenta este determinata de decizia pilot a CEDO in cauzele Atanasiu si Poenaru impotriva Romaniei" si "Solon impotriva Romaniei", termenul acordat statului roman pentru reglementarea situatiei din punct de vedere legislativ fiind 12 iulie 2012. 

Ministrul a mentionat ca in prezent 2.500 de "cauze repetitive" impotriva Romaniei aflate pe rolul CEDO au fost suspendate, el punand situatia creata pe seama inconsecventei legislative din ultimii 17 ani in domeniul proprietatii, in conditiile in care au existat mai mult de zece legi de restituire/acordare de despagubiri. 

Catalin Predoiu a explicat ca principiile proiectului care va fi supus dezbaterii Parlamentului sunt accelerarea solutionarii cererilor in materia restituirilor, instituirea masurii de acordare de despagubiri in numerar ca unica masura reparatorie. De asemenea si stabilirea modalitatii de evaluare a imobilelor preluate in mod abuziv de stat de catre evaluatori autorizati, selectati de catre ANRP, plafonarea despagubirilor la un cuantum procentual ce va fi prevazut prin lege, esalonarea la plata a despagubirilor. Catalin Predoiu sustine ca Polonia si Ungaria sunt tari care au aplicat principii similare.

Despagubirile pentru imobilele nationalizate vor fi platite de stat fostilor proprietari in limita a doar 15% din valoarea reala a bunului, pe o perioada esalonata intre 10-12 ani. Termenul de depunere a dosarului este unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Aceste modificari au fost avansate de Guvern intr-un proiect de lege, care urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica si ulterior transmis Parlamentului. 

"Atat isi permite statul sa aloce", a declarat, la Guvern, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Dorina Danielescu.