Tranzactiile imobiliare din Europa Centrala au urcat la 6 miliarde de.euro. Romania reprezinta 5% din piata
Valoarea investitiilor in proprietati imobiliare din Europa Centrala a fost anul trecut de 6,1 miliarde de euro, dublu fata de nivelul din 2010, Romania fiind al patrulea receptor din regiune, dupa Polonia, Cehia si Ungaria, cu un volum tranzactionat de 320 milioane euro, potrivit Cushman&Wakefield.
"Activitatea de investitii in Europa Centrala a crescut substantial in 2011, ajungand la 6,1 miliarde de euro investiti realizate in principalele piete din regiune, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania. Aceasta suma este dublul celor 2,9 miliarde de euro investiti in Europa Centrala in 2010", potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
In Romania, volumul tranzactiilor in 2011 a fost de 320 de milioane de euro, reprezentand doar 5% din totalul din regiunea analizata. Fata de 2010, achizitiile de active imobiliare de pe piata locala au crescut cu 32%, de la 241 milioane de euro.
Astfel, Romania a avut cea mai modesta evolutie a activitatii sectorului tranzactiilor imobiliare, avand in vedere ca celelalte piete din regiune au raportat cresteri semnificativ mai mari.
Polonia continua sa fie liderul regiunii, dar Cehia a experimentat cea mai mare crestere a volumului de active imobiliare tranzactionat in 2011, respectiv de la 479 milioane de euro la 2,2 miliarde de euro in 2011.
Polonia a atras tranzactii imobiliare totalizand 2,58 de miliarde de euro, iar Ungaria a inregistrat o crestere a valorii achizitiilor de la 240 milioane de euro la 728 milioane de euro.
Volume mai reduse decat cele din Romania au fost inregistrate doar in Slovacia, unde au fost tranzactionate active de 263 milioane de euro, in crestere spectaculoasa de la 53 milioane de euro in 2010.
"Ne asteptam ca volumul tranzactiilor din Europa Centrala sa depaseasca 6 miliarde de euro in 2011, avand in vedere performantele bune din primul trimestru al anului, dar mai ales din trimestrul al treilea, desi in ultimul trimestru s-a activitatea a fost mai redusa deoarece investitorii au fost preocupati de turbulentele care s-au intros in zona Euro, iar creditarea bancara a incetinit", se arata in raportul companiei.
Preferintele investitorilor in 2011 au ramas aproapte neschimbate fata de anul anterior, astfel ca sectorul de retail continua sa domine tranzactiile, reprezentand 40% din total, fata de 49% in 2010. Ponderea achizitiilor de birouri s-a mentinut la 37% din total, in timp ce investitiile in sectorul industrial din Europa Centrala au crescut de la 8% la 15% in 2011.
Tranzactiile cu portofolii de active au totalizat 40% din volumul total, cele in care au fost implicate companiile Europolis, VGP, Multi-Development, PPF, TriGranit si Aviva fiind cele mai semnificative.
In ceea ce priveste evolutia din 2012, analistii Cushman&Wakefield estimeaza ca o scadere a volumului investitiilor la 5 miliarde de euro. "Vedem o crestere a disparitatilor in regiune in termeni de fundamente ale pietei imobiliare si, cel mai important, o adancire a diferentelor la nivelul increderii investitorilor. Avand in vedere conditiile mai dificile de pe piata financiara, nu ne asteptam ca in 2012 volumele sa atinga nivelurile din 2011. Estimarea noastra este de circa 5 miliarde de euro", a declarat Charles Taylor, partner Cushman&Wakefield.
Polonia si Cehia vor fi si in acest an principalele tinte pentru investitorii imobiliari.
"Sentimentul investitorilor ramane pozitiv in ceea ce priveste Polonia si Cehia. Toata lumea se uita insa cu atentie la Ungaria pentru a vedea daca va fi urmatoare piesa de domino din UE care va cadea si daca aceasta va trage in jos si alte tari din Europa Centrala si de Est sau, dimpotriva, va impinge presiunea pe pietele vest-europene, ale caror banci au o expunere importanta in regiune", a adaugat Taylor.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: