In Capitala, apartamentele noi cu suprafete mari conduc topul ieftinirilor. Apartamentele vechi cu o camera s-au ieftinit cel mai mult la nivel national.

“La nivel national, pretul cerut pentru apartamentele vechi cu o camera a suferit cea mai mare scadere, de 7,2 %, de la 1.287 euro/mp, valoare inregistrata in prima saptamana a acestui an, la 1.194 euro/mp, cat s-a inregistrat la jumatatea lunii iulie”, subliniaza Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Erimescu adauga ca "pana la sfarsitul acestui an, preturile ar trebui sa scada in continuare, daca tinem cont de faptul ca bancile inca nu au inceput sa promoveze in piata proprietatile aflate in executare silita si ca efectele masurilor de reducere a salariilor si de crestere a TVA-ului vor avea efecte asupra puterii de cumparare abia din toamna".

In topul ieftinirilor la nivel national, urmeaza apartamentele vechi cu trei camere.

Pretul cerut pentru aceasta categorie a scazut cu 4,8% in acest interval de timp.

Apartamentele vechi cu 2 camere s-au ieftinit cu 2,5%, pretul acestora ajungand in prezent la 915 euro/mp. Cu un procent asemanator, 2,3%, s-au ieftinit si apartamentele vechi cu patru camere.

Bucuresti: apartamentele noi cu suprafete mari conduc in topul ieftinirilor

In Capitala, toate categoriile de apartamente vechi, indiferent de numarul camerelor, au inregistrat scaderi de preturi.

Totusi, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi de mari dimensiuni, cu patru si trei camere: 9,3%, respectiv 8,2%.

Tot cu 8,2% s-au ieftinit si garsonierele vechi din Bucuresti. Urmeaza apartamentele vechi cu doua camere, care sunt in prezent cu 7,3% mai ieftine decat la inceputul anului si cele vechi cu trei camere a caror pret a scazut cu 4,5%.

Apartamentele noi cu suprafete mai mici au dus-o ceva mai bine. Astfel, apartamentele noi cu doua camere s-au ieftinit cu doar 1,1% in primele 28 de saptamani ale anului, in timp ce pretul apartamentelor noi cu o camera a crescut cu 2,7%.

Brasov: scaderi de 3,5% la apartamentele vechi cu doua camere

In ceea ce priveste evolutia preturilor apartamentelor din Brasov, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu doua camere, al caror pret solicitat de proprietari a scazut cu 3,5% in intervalul analizat.

Clasamentul este continuat de apartamentele vechi cu o camera, care s-au ieftinit cu 2,9%. Si apartamentele vechi cu patru camere din Brasov au suferit o usoara ieftinire de la inceputul anului pana in prezent.

Pretul cerut pentru acestea a scazut cu 1,7 %. In schimb, in ceea ce priveste apartamentele vechi cu 3 camere, pretul solicitat de proprietari este cu 0,7% mai mare decat la inceputul acestui an.

Cluj-Napoca: evolutia atipica se confirma

Cluj-Napoca este in continuare orasul in care dinamica preturilor sfideaza criza, evolutia segmentului rezidential fiind in continuare greu de previzionat.

De la inceputul anului, cu exceptia apartamentelor mari, cu patru camere, preturile cerute pentru apartamentele vechi au crescut aproape constant.

Cel mai mult s-au scumpit apartamentele vechi cu doua camere, cu 5,9%, urmate de cele cu o camera, cu 1%.

Preturile apartamentelor vechi cu 3 camere a ramas aproape neschimbat, evolutia inregistrata fiind de +0,3%.

Totusi, o diferenta mare de pret s-a observat la apartamentele vechi cu 4 camere din Cluj Napoca, pretul cerut pentru acestea scazand cu 15,7%, se mai arata in topul intocmit de www.imobiliare.ro.

Constanta: apartamentele mici isi mentin preturile ridicate

In Constanta, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu patru camere, cu 10,9%. Si proprietarii apartamentelor vechi cu trei camere si-au redus pretentiile, pretul cerut pentru aceasta categorie fiind in prezent cu 8,2% mai mic decat la inceputul anului.

Pretul cerut pentru apartamentele vechi cu doua camere a scazut cu 2,9% in acest interval.

In schimb, pretul mediu de strigare pentru apartamentele vechi cu o camera a ramas aproape neschimbat, acesta fiind in prezent, cu 0,1% mai mic decat la inceputul anului.

Iasi: preturile au o usoara panta de coborare

Potrivit datelor www.imobiliare.ro, spre deosebire de celelalte mari orase din tara, unde pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi cu o camera a suferit modificari mai mici, in lasi, aceasta categorie de apartamente s-a ieftinit cel mai mult, cu 4,3%.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2,8%, iar cele cu patru camere cu 2,3%. In acelasi timp, diferenta de pret fata de inceputul anului in cazul apartamentele cu doua camere este aproape insesizabila: 0,4%.

Timisoara: scaderi de pret pe toata linia

Dintre toate cele sase orase mari analizate, Timisoara a cunoscut cea mai spectaculoasa evolutie de preturi in perioada scursa de la inceputul anului si pana in prezent, noteaza specialistii www.imobiliare.ro.

La trei din cele patru tipuri de apartamente analizate, scaderile de pret inregistrate au fost de minim 10%.

Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu trei camere, 12,4%, urmate de cele cu doua camere, 11,9%. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit, la randul lor, cu 10%.

Singura categorie care nu a suportat o variatie de pret de doua cifre a fost cea a apartamentelor cu o camera, care sunt in prezent cu 6,6% mai ieftine decat la inceputul anului.