Pentru prima oara dupa doi ani cu putini clienti interesati si cumparatori si mai putini, astazi expozantii unui targ de profil au in oferta si terenuri.

"Sectorul 4, de la 500 de euro pe metrul patrat, am ajuns acum la o medie de 200-250, deci jumatate. Popestiul, de la o medie de 250 de euro pe metrul patrat s-a ajuns la o medie de 100 de euro", spune Catalin Grigore - manager agentie imobilara.

La un alt stand se ofereau parcele de vanzare cu 50 de euro pe metrul patrat, intr-un ansamblu de vile gata construite. Initial, pe teren de 4 hectare din comuna Vidrea dezvoltatorul a estimat ca va contrui cam 100 de locuinte. Pana in acest moment insa, sunt contractate doar 30, asa ca s-a gandit ca ar fi momentul propice sa scoata la vanzare direct loturile de teren.

Cu o precizare. Cumparatorii "vor avea obligatia de a construi in maxim doi ani de zile de la achizitionarea terenului, pentru a nu exista un santier", declara Alin Zafiu - manager agentie imobiliara.

Preturi medii terenuri vanzare Ilfov (EUR/mp)
Sursa: www.imobiliare.ro

Localitate                          Martie 2008                  Martie 2009         Martie 2010  Variatie 2 ani    Variatie 1 an

In ultima vreme, preturile terenurilor din zona Capitalei au scazut in medie cu 40%. Daca in martie 2008 in zona Fundeni metrul patrat se vindea cu 287 de euro, acum a ajuns la 85. Pe de alta parte, in Corbeanca scaderea nu depaseste 26%.

Preturi medii terenuri vanzare Bucuresti (EUR/mp)
Sursa: www.imobiliare.ro

Prabusirea preturilor se simte cel mai bine in zonele ultracentrale ale Capitalei. De pilda, un teren de 650 de metri patrati din Cotroceni se vinde acum cu 1.538 de euro pe metrul patrat, in conditiile in care acum doi ani proprietarul cerea si 3.500.

Iar in zona Unirii, de pilda, din 2008 metrul patrat a scazut de la 1.500 la 600 de euro.

Cei care vor investi anul acesta in terenuri vor cumpara unele de cel mult 300 de metri patrati, spun analistii imobiliari, in zone stradale si cu toate utilitatile.