O mare parte dintre dezvoltatorii imobiliari si-au orientat oferta inca de anul trecut, de cand a intrat in vigoare aceasta facilitate, si au pe stoc astfel de apartamente, iar TVA-ul de 5% se aplica intregii sume.

“Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei”, a stabilit Ministerul Finantelor Publice (MFP).

TVA de 5% se aplica mai exact pentru cladiri, inclusiv pe terenul pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, precum si la cladiri, inclusiv pe terenul pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap.

Totodata, potrivit actelor normative in vigoare, TVA de 5% se aplica la apartamentele care au o suprafata utila de maximum 120 de metri patrati, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie.

“Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”, potrivit legislatiei in vigoare.

Atentie la urmatorul aspect: Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 metri patrati, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale.

“In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 metri patrati, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte”, mai prevede legislatia actuala.

De altfel, orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu o cota redusa de 5%, dar trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Astfel, in cazul persoanelor necasatorite - sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%, iar in cazul familiilor sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%.

De asemenea, TVA de 5% se aplica si in cazul livrarii de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Proprietarul grupului de firme Pro Confort, Ionut Negoita, a explicat pentru incont.ro ca anul trecut, circa 90% dintre locuintele pe care le-a vandut s-au incadrat in conditiile pentru achitarea TVA de 5%.

“Din circa 380 - 390 de apartamente vandute, vreo 350 au fost cu TVA 5% pentru ca asa au fost gandite proiectele noastre”, a explicat Negoita. El a mai spus ca toate apartamentele pe care Grupul Pro Confort le are in executie sunt la preturi de sub 90.000 de euro - valoarea pragului.

“Noi avem oferta cu locuinte si pentru Prima Casa”, a adaugat Ionut Negoita. El a aratat ca in cele mai multe dintre cazuri clientii cer si cumpara apartamente cu doua camere, care la Pro Confort costa intre 47.000 si 59.500 de euro exclusiv TVA.
 
Potrivit lui Asher Lax, director de marketing si vanzari al dezvoltatorului Adama, arata o alta fata  a monedei si spune ca potentialii clienti sunt interesati in special de locuintele de doua sau de trei camere, iar in aceste conditii autoritatile ar trebui sa majoreze plafonul de aplicare a TVA de 5%, in prezent valabil la tranzactii de sub 380.000 de lei (circa 92.000 de euro), la 500.000 - 600.000 de lei (122.000 – 146.000 de euro).

Adama a vandut anul trecut in medie 20 de apartamente pe luna. "Speram anul asta sa vindem mai bine, pentru ca sunt bani in piata", estimeaza Asher Lax.

"TVA de 5% se achita atunci cand se face plata finala a apartamentului, chiar daca acum vindem apartamente carora li se poate aplica 5% , daca in anul livrarii nu va ma fi valabila legea – vor fi nerelevante. Pentru o acuratete a datelor va voi spune ca am livrat peste 250 de apartamente care se incadreaza in acest plafon de 5%", a comentat pentru incont.ro Alina Necula, Marketing Manager in cadrul departamentului de Marketing si Vanzari al Adama Management SRL.

Alina Necula a adaugat ca Adama "nu are doar apartamente care se incadreaza in aceasta suma impusa prin lege de 380.000 RON – cele din Bacau, Ploiesti si Brasov sunt cele in care procentajul incadrarii este mai mare".

"De exemplu, acum, avem la vanzare apartamente de 2 camere de la 73.900 EURO +TVA – in proiectul EvoCasa Armonia, Bucuresti sau de 3 camere in Edenia, Bucuresti  ( 96.000 EURO – TVA de 5% inclus )", a mai spus oficialul Adama Management SRL.

Adama Management este un dezvoltator imobiliar activ in Romania, Moldova, Ucraina si Turcia si are ca actionari fondul american Tiger Global, compania austriaca Immoeast si grupurile financiare americane Lehman Brothers si Morgan Stanley.

Cristian Clenciu, presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), a explicat, la randul sau, pentru incont.ro ca anul trecut, dezvoltatorii erau mai interesati de constructia de locuinte care sa se incadreze in TVA 5%.

"Era o vanzoleala in piata creata de acest TVA de 5%. Acum, este mult mai putin folosit de catre dezvoltatori. Clientii preseaza pentru astfel de locuinte, dar nu toti dezvoltatorii le au in oferta", explica seful ARAI.

Numarul tranzactiilor cu locuinte si terenuri a scazut, anul trecut, cu 27,28% fata de 2008, la 352.518 operatiuni, mai putin decat estimasera notarii la inceputul lui 2009, iar valoarea impozitelor pe veniturile din transferurile de proprietati s-a redus cu 52%, la 498,7 milioane lei.

Comparativ, in 2008 au fost incheiate 484.767 tranzactii, in timp ce impozitele pe veniturile rezultate din transferul proprietatilor imobiliare au totalizat 1,048 miliarde de lei, potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Reprezentantii UNNPR au estimat la inceputul anului trecut o scadere a numarului tranzactiilor imobiliare in 2009 de cel putin 30-50%, avand in vedere semnalele din piata si evolutia din prima luna a anului, cand s-a inregistrat o reducere de 50%.

In 2009, in fiecare luna, s-au inregistrat scaderi fata de numarul tranzactiilor incheiate in lunile corespunzatoare ale anului precedent, astfel ca cele mai putine operatiuni au fost raportate in luna ianuarie 2009, respectiv 22.182 de vanzari-cumparari.

De la o luna la alta evolutia a fost oscilanta anul trecut, numarul maxim de tranzactii fiind incheiate in luna octombrie, respectiv 33.086 operatiuni. In 2008, cele mai multe tranzactii au fost incheiate in luna martie - 45.697 contracte.