Statul decide pana pe 17 octombrie daca va cumpara Palatul Telefoanelor. Cat cere Telekom Romania pe cladirea monument istoric, simbol al Bucurestiului interbelic
Palatul Telefoanelor. Foto: Mediafax
Documentul care va stabili necesitatea si oportunitatea exercitarii dreptului de preemtiune al statului in procesul de vanzare al Palatului Telefoanelor va fi finalizat pana la 17 octombrie, a anuntat sambata Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI).
"MSI preconizeaza finalizarea notei de analiza tehnica, economica si juridica cu privire la situatia imobilului Palatul Telefoanelor, in vederea stabilirii necesitatii si oportunitatii exercitarii dreptului de preemtiune al statului pana la data de 17 octombrie 2014, in vederea prezentarii in sedinta de Guvern", se arata intr-un comunicat al ministerului remis presei.
Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anuntat, miercuri, ca a scos la licitatie Palatul Telefoanelor din Bucuresti si alte doua proprietati din apropiere la un pret de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fara TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare. Activele imobiliare vor fi vandute la pachet.
Cu un pret de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este construit in stilul art deco si are un teren de 1.893 metri patrati si o suprafata utila de 12.000 metri patrati.
Licitatia pentru cladirea Tandem (situata in imediata apropiere a Palatului Telefoanelor) incepe de la un pret de 10,9 milioane de euro. Cladirea are o suprafata totala construita la sol de 2.030 metri patrati si un teren aferent de 5.039 metri patrati.
Proprietatea din strada Matei Millo, inclusa in pretul de pornire al cladirii Tandem, este un teren cu o suprafata de 1.783 metri patrati.
Dupa anuntul Telekom Romania Communications, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, prezent joi la un eveniment de specialitate, s-a aratat "un pic surprins" ca executivul operatorului telecom nu a informat ministerul in legatura cu publicarea anuntului de vanzare.
El a mai spus ca MSI, prin reprezenantii din Consiliul de Administratie al Telekom Romania Communications, si-a dat acordul de a incepe procedurile interne pentru finalizarea caietului de sarcini si de a organiza licitatia.
"Daca noi vom fi in masura sa spunem ca vrem sa cumparam Palatul Telefoanelor, atunci vom intra in negociere directa si il vom achizitiona. Nu sunt nici suparat si nici afectat, dar ma asteptam ca relatiile bune cu Romtelecom sa continue si sa fim anuntati ca urmeaza publicarea anuntului de vanzare", a spus Cotovelea.
In luna iunie, Telekom Romania Communications a informat MSI cu privire la faptul ca Palatul Telefoanelor este cladire monument istoric si ca, dupa obtinerea aprobarii vanzarii de la Consiliul de Administratie al societatii, operatorul are obligatia de a instiinta statul, prin Ministerul Culturii, asupra intentiei de vanzare.
Cladirile monument istoric pot fi vandute numai dupa permiterea exercitarii dreptului de preemtiune a statului (in cazul in care Ministerul Culturii nu isi exercita acest drept in termenul prevazut de legislatie, acest drept se transfera autoritatii locale), sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii.
Palatul Telefoanelor este pe lista monumentelor istorice, potrivit unui ordin al ministrului Culturii din 2004.
MSI detine un pachedt de actiuni reprezentand 45,99% din capitalul social al Telekom Romania Communications, restul titlurilor revenind grupului elen OTE. In actionariatul OTE, pachetul de control este detinut de grupul german Deutsche Telekom.
Pe acelasi subiect: