Specialistii avertizeaza: E o "super-bula". Metropola europeana unde preturile locuintelor "au scapat de sub control"
Inflatia anualizata din Marea Britanie a scazut in martie la 1,6%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani si jumatate, in timp ce preturile locuintelor au urcat cu 9,1% in ultimul an, crestere generata in principal de piata londoneza, unde se vorbeste deja despre o bula speculativa periculoasa.
Institutul national de statistica din Marea Britanie a anuntat marti ca preturile de consum erau la finele lunii martie cu 1,6% mai ridicate fata de aceeasi perioada a anului trecut, inflatia incetinind de la 1,7% in februarie, potrivit Bloomberg, citata de Mediafax.
Inflatia din Marea Britanie a coborat astfel la cel mai redus nivel din octombrie 2009 si se mentine de trei luni consecutive sub tinta Bancii Angliei, de 2%. Institutia mentine dobada de politica monetara la minimul istoric de 0,5%.
Intre timp, cresterile salariale au inceput sa depaseasca rata inflatiei.
"Puterea de cumparare a populatiei se imbunatateste. In prezent, cresterea cheltuielilor de consum este sustinuta de scaderea economiilor si majorarea creditarii. Daca veniturile reale vor continua sa se imbunatateasca in urmatoarele trimestre, atunci cresterea cheltuielilor de consum va fi justificata in tot mai mare masura de situatia economica", comenteaza pentru Bloomberg un economist de la Scotiabank.
Statistica britanica a mai anuntat ca preturile locuintelor au urcat cu 9,1% in intervalul februarie 2013 - februarie 2014, cea mai puternica crestere de la jumatatea anului 2010. In Londra, preturile locuintelor au crescut cu 17,7%, cel mai rapid ritm din iulie 2007.
"Datele subliniaza preturile ingrijorator de ridicate ale locuintelor in Londra, unde deja se poate vorbi in mod justificat de o bula speculativa. Credem ca Banca Angliei ar putea lua noi masuri in acest an pentru franarea pietei locuintelor", comenteaza pentru Bloomberg Howard Archer, economist la IHS Global Insight.
Mai multi analisti si economisti citati de The Guardian au avertizat ca preturile locuintelor in Londra au scapat de sub control si au calificat situatia pietei rezidentiale din Londra drept "o bula" sau chiar "o super-bula".