Situația greu de crezut pentru acest secol în care sunt puși românii care vor casă nouă
Românii gata să se îndatoreze pe zeci de ani pentru o casă nouă sunt puşi în situaţii greu de crezut pentru acest secol.
Şi totuşi în România încă se poate ca o locuinţă din 5 să se vândă, deşi nu are canalizare potrivit ″Institutului Naţional de Statistică″.
Şi asta, în condiţiile în care trebuia să rezolvăm până la sfârşitul anului 2018 problema apelor reziduale în toate aşezările, cu peste 2000 de locuitori, după cum ne-am angajat, în fața Uniunii Europene.
Cartierul Stupini din Braşov este o zonă în plină dezvoltare. Şi totuşi cei care locuiesc în casele ridicate recent aici şi-au asumat că vor chema vidanja măcar de două ori pe an.
Locatar: “A trebuit să facem o investiţie suplimentară... cu manopera cu tot, de vreo 5000 de lei cel puţin.”
Pe câteva străzi există reţea de canalizare, dar nu este branşată la o staţie de epurare, aşa că nu a fost dată în folosinţă. Grav este ca una din 10 locuinţe construite recent, la oraş, nu are canalizare.
Localnic: “Tot avem promisiuni că o să ne facă branşament la canalizare, dar numai...”
Localnică: “Chemăm vidanja foarte des ca să golească fosa, nu e chiar plăcut.”
Compania Apa Braşov, responsabilă de lucrări, susţine că reţeaua nu a fost gata în 2015, când trebuia din cauza firmelor executante.
Purtător de cuvânt Apa Braşov: “Vorbim despre două firme care nu şi-au făcut treaba, am fost nevoiţi să reziliem contractele. Acum a intrat în licitaţie a treia firmă care a şi câştigat. Este vorba de un contract de execuţie de doi ani.”
Purtător de cuvânt Apa Braşov: “Vorbim despre două firme care nu şi-au făcut treaba, am fost nevoiţi să reziliem contractele. Acum a intrat în licitaţie a treia firmă care a şi câştigat. Este vorba de un contract de execuţie de doi ani.”
Şi în localitatea Hălchiu, aflată la doar 15 kilometri de Braşov, proprietarii a zeci de locuinţe noi aşteaptă branşarea la canalizare.
Localnic: “Au zis că o să se bage, dar când, nu ştim. N-avem decât curentul, care e băgat de noi cu organizare de şantier care expiră la fiecare an, apa e forată, nu avem apă curentă. Dacă ţi se ia curentul rămâi şi fără apă.”
Primarul susţine că dezvoltatorul imobiliar era dator să asigure toate utilităţile.
Ioan Gârbacea, primarul comumei Hălchiu: “Toate căile de acces fac parte din domeniul privat al celui care a făcut PUZ-ul. Ei au avut şi promisiunea că le vor asigura celor care iau teren toate utilităţile din zonă, ceea ce nu s-a întâmplat.”
Situaţia este dramatică şi în mediul rural. Ultimele date făcute publice de Institutul de Statistică arată că în România se realizează doar 2 km de conductă de canalizare pe an.
Când au ridicat o casă pentru fiul lor, soţii Ciripan, din comună Băbana, Argeş au ales o baie modernă.
Daniela Ciripan, proprietar casă: “Ni s-a promis de la primărie că în curând o să bage şi canalizare şi gaze.”
Proiectul de canalizare era aprobat de peste 10 ani.
Pe acelasi subiect: