Mobila produsa intr-o fabrica din Targu-Mures a ajuns pana acum in Franta, Anglia, Olanda si Rusia. Proprietarii isi incearca norocul si la arabi, cu un model care a prins la rusi. Iar pretul este pe masura: costa cat o masina buna, 71.000 lei.

"Traditia spunea ca ei cumpara mobilier de arta, cu multa sculptura, multe elemente masive, incorporate, dar in ultimul timp s-au mai emantipat si e la mare cautare mobilierul in linii clasice, moderne", explica Danut Chiorean, director de vanzari. Si modelele simple sunt cautate in tarile orientale. De altfel, in 2012, am exportat mobila in valoare de peste 11 milioane de euro in Qatar, Emiratele Unite si Arabia Saudita.

Piete noi s-au deschis si in Portugalia, Israel, Canada, SUA, Azerbaidjan, Norvegia si Maroc. Totusi, cei mai fideli clienti raman nemtii, francezii, italienii, dar si englezii. In Marea Britanie vanzarile au crescut cu 26% intr-un singur an. Aici se cumpara piesele din lemn masiv, modelele rustice, cele cu finisaj patinat, dar ci cele antichizate. De exemplu, o comoda pleaca din fabrica de langa Bucuresti cu 280 lei si ajunge in Anglia la 900 euro.

Anul trecut exporturile au depasit un miliard de euro, cu aproximativ 62 milioane de euro mai mult decat in 2011. Industria merge bine fata de 2011, asta deoarece, anul trecut, numarul celor care lucrau in industria mobilei a crescut cu 4.700 de angajati.