Brandul "Made in Romania" se vinde in peste 40 de tari. Cine sunt strainii care cumpara mobila romaneasca
In plina criza avem si domenii care ne fac cinste. Industria mobilei, de exemplu, duce brandul "Made in Romania" in peste 40 de tari. Strainii cumpara de la noi canapele, bucatarii sau dormitoare, iar cifrele arata o crestere a exporturilor cu 15 procente, ajungand la o valoare de 1,3 miliarde de euro. Marea Britanie, Ungaria sau Rusia sunt cateva dintre pietele de unde ne vin cele mai multe comenzi.
Nu mai e un secret ca tot ceea ce este mai grandios si mai scump e facut pentru piata estica. Aceasta sufragerie de pilda cu siguranta va ajunge in casa vreunui rus. Costa 10.000 de euro, insa este din lemn masiv, finisat cu foita de aur si argint.
Marina este unul dintre cei mai buni clienti ai nostri, cand vine vorba de mobila clasica. Are un lant de magazine in Moscova si an de an se aprovizioneaza de la fabricile din Romania. Acum a venit la targul de mobila hotarata sa semneze noi contracte.
Fara prea multe negocieri, rusoaica a pus deja ochii pe cateva dormitoare in stil baroc. Acesta este unul dintre ele si se vinde la export cu 7.000 de euro.
Dealtfel intr-un singur an, doamna Marina vinde mobila romanesca in valoare de un milion si jumatate de euro. "60% din cifra noastra de afaceri anulala care inseamna 6 milioane de euro anual catre piata exsovietica", explica Danut Chioreanu Peter, sef de vanzari in fabria mobila.
Si un client din Azerbaijan a prins gustul produselor noastre din lemn. Este interesat in special de sufragerii cu sculpturi sofisticate.
Cerere mare la export avem si pentru piese de mobilier cu design minimalist, din pal. Clientii vin din tarile vestice. Pieter din Olanda tocmai ce isi alege cateva sufragerii.
Spre deosebire de rusi care cu 7.000 de euro, abia daca isi mobileaza o camera, olandezii, nu platesc mai mult de doua-trei mii pentru un apartament intreg. "Familia noastra face afaceri aici de multa vreme, de 35-40 de ani.//suntem aici sa obtinem cele mai mici preturi sau cele mai rezonabile", spune Pieter J. van Reeuwijk.
Iar noi, obtinem cresteri la export. Statisticile arata ca cele mai multe comenzi vin din Marea Britanie, Ungaria, Slovacia, Cehia, Federatia Rusa si Germania.
Dar la randul nostru, cumparam si noi mobila de la straini. Conform cifrelor, in magazinele noastre au cautare piesele aduse din Italia, Polonia, China si Turcia.