Romania are un deficit de un milion de locuinte
Romania are un deficit de un milion de locuinte, iar programul guvernamental "Prima Casa" nu stimuleaza constructia de case, fiind orientat catre tranzactiile cu apartamente vechi, potrivit presedintelui patronatului din industria cimentului CIROM, Mihai Rohan.
"Cererea de case este foarte mare. Eu va spun ca in Romania lipsesc circa un milion de case, de apartamente. Sunt oameni care stau si asteapta de multa vreme sa-si construiasca, sunt tineri foarte multi care nu mai au unde sta", a declarat Rohan la emisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa de Pro TV.
Reprezentantul CIROM (Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania) a precizat ca programul Prima Casa "nu s-a vazut" in constructii, pentru ca foarte multi cumparatori s-au orientat catre locuintele vechi, mai ieftine.
Potrivit sursei citate, tranzactiile imobiliare cu locuinte noi deja construite nu se realizeaza pentru ca depind de deblocarea creditarii, iar potentialii clienti asteapta in continuare scaderea preturilor de vanzare, pe care Rohan o estimeaza la 5-10% anul viitor.
"E ca soarecele cu pisica. Fiecare asteapta ca celalalt sa cedeze nervos. Populatia asteapta ca dezvoltatorii sa mai scada in continuare preturile, dezvoltatorii asteapta ca sa ia creditele populatia", a spus Rohan.
El sustine ca pretul constructiilor poate varia intre 8-900 de euro si 2.000 de euro pe metru patrat in Bucuresti, in functie de amplasare.
"Daca nu se ia in considerare terenul, o cladire buna se poate construi intre 600 si 700 de euro metrul patrat (...). Se poate construi si la 400 de euro metrul patrat, cu alte finisaje", a precizat reprezentantul CIROM.
Pe de alta parte, piata cimentului, care a scazut cu 25-30% anul trecut, ar putea fi repornita daca Guvernul ar lansa proiecte de investitii mari, potrivit sursei citate.
"In prezent, clientii nostri sunt micii privati, care-si fac cate-o casa, cate-un garaj, repara cate-o cladire. Lucrari mari sunt foarte putine, sunt doar cele incepute in anii anteriori", a spus Rohan.
Reprezentantul CIROM sustine ca preturile la ciment au scazut cu 4-10% in 2009, iar in primele doua luni din acest an s-au diminuat cu 2%.
El este si seful operatiunilor din Romania a producatorului german de materiale de constructii HeidelbergCement.
Intrebat despre evolutia afacerilor din 2011, Rohan a spus ca nu se asteapta ca rulajul sa creasca, adaugand ca va fi multumit daca piata constructiilor va stagna anul viitor.
La jumatatea lunii februarie, Rohan declara ca afacerile consolidate din Romania ale producatorului german de materiale de constructii, reunite sub denumirea Carpatcement Holding, au scazut cu 20% anul trecut, la 312,5 milioane euro, nivel la care s-ar putea plasa si in 2010.
Pe acelasi subiect: