Reabilitare cu forta. Primarii au unda verde sa repare fatadele cladirilor
Primarii vor avea dreptul sa intervina pentru reabilitarea fatadelor imobilelor impotriva vointei proprietarului, costurile fiind acoperite de catre autoritatea locala si recuperate ulterior de la detinatorul cladirii, a decis Guvernul in sedinta de duminica.
Proprietarii care accepta sa efectueze lucrari de reabilitare a fatadei vor putea contracta credite acoperite in totalitate de garantia statului si la dobanzi subventionate, cu un termen de rambursare de cinci ani. Acestia vor beneficia si de scutire de la plata cotei de impozit pentru lucrari de constructii si, daca exista o decizie in acest sens a autoritatii locale, de la plata impozitului pe cladire pe o perioada de cinci ani consecutivi.
Persoanele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic decat castigul mediu net lunar pe economie nu vor fi obligate sa returneze banii cheltuieti de primarie pentru reabilitarea fatadei, de aceeasi prevedere urmand sa beneficieze si proprietarii de cladiri istorice.
Proprietarii vor fi instiintati de primarie asupra obligatiei de refacere a fatadei imobilului si trebuie sa raspunda in maximum o luna daca accepta sa efectueze aceasta lucrare.
In urma deciziei Guvernului, primarii sunt obligati sa inventarieze cladirile si sa elaboreze un plan de actiune, prioritare fiind imobilelele din zonele istorice si centrale.
Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a aratat ca obligatia efectuarii acestor lucrari nu vizeaza blocurile de locuinte, ale caror fatade sunt refacute prin programul de reabilitare termica, ci cladirile vechi.
Ministrul a afirmat ca spera ca noile reguli sa poata fi aplicate incepand cu acest an.
Agentia MEDIAFAX a prezentat, in vara anului trecut, un proiect de ordonanta de urgenta care stabilea ca proprietarii imobilelor degradate vor fi obligati sa finanteze lucrari exterioare, precum reparatii, tencuieli si zugraveli, si vor fi scutiti temporar de impozit pe cladire daca executa lucrarea in regie proprie, in caz contrar fiind sanctionati cu amenda pana la 10.000 lei sau chiar cu inchisoare.
"In contextul manifestarii din ce in ce mai violente a fenomenelor meteorologice, urmare schimbarilor climatice mondiale, exista un consens al specialistilor in domeniul constructiilor si mediului, cu privire la vulnerabilitatea crescanda a fondului construit existent la factorii de risc naturali si antropici. Din cauza vechimii fondului construit existent se constata o crestere ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea/prabusirea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei", este argumentul prezentat in document pentru instituirea acestor obligatii.
Proiectul a fost refacut ulterior, stabilindu-se si ca proprietarii de locuinte vor putea beneficia de credite cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata pentru finantarea lucrarilor de refacere a fatadelor.
La finele anului trecut, ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a declarat ca Ministerul Justitiei a formulat obiectii fata de proiectul de act normativ, in legatura cu dreptul de proprietate, apreciind ca exista "o intelegere restrictiva" a conceptului de proprietate.
Pe acelasi subiect: