"Pentru casele noi si pentru cele vechi, programul este operational de ieri, 8 martie 2010, insa pentru acordarea garantiilor pentru proiectele initiate de grupuri de persoane, conform HG119/17.02.2010, art.VI, se asteapta finalizarea discutiilor intre Ministerul de Finante si Asociatia Romana a Bancilor", au explicat acestia.

"Programul va fi functional integral conform HG 119/17.02.2010, art.VI, odata cu finalizarea discutiilor dintre Ministerul Finantelor si Asociatia Romana a Bancilor cu privire la locuintele nou construite de catre asociatii in cadrul Programului Prima Casa 2. Dupa finalizarea acestor discutii, FNGCIMM va putea acorda garantii si pentru acest tip de locuinte", au adaugat oficialii in cauza.
  
Reprezentantii fondului au mai spus ca "in momentul de fata, se pot primi si se pot analiza de catre FNGCIMM dosare sosite de la banci prin Programul Prima Casa. Programul este operational de ieri, 8 martie 2010".

FNGCIMM SA IFN primeste si prelucreaza zilnic dosare Prima Casa in functie de operativitatea cu care bancile partenere analizeaza dosarele in regim propriu.

Intrebati daca mai este necesarea semnarea de contracte cu fiecare banca in parte de catre FNGCIMM sau este suficienta semnarea conventiei - cadru, oficialii institutiei au aratat ca fondul colaboreaza cu bancile partenere prin intermediul conventiei - cadru si nu mai este necesara semnarea altor contracte de colaborare.

Programul "Prima Casa", modificat de Guvern pentru stimularea constructiilor noi, este operational in noua forma incepand de luni, 8 martie, iar Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM este pregatit sa primeasca solicitarile de garantare ale bancilor, declara ieri premierul Emil Boc.

El preciza ca a avut o discutie cu presedintele Fondului, care l-a asigurat ca programul este operational incepand de luni.

"Din perspectiva noastra, de astazi Fondul de Garantare si de Contragarantare este pregatit sa primeasca solicitarile bancilor pentru Programul «Prima Casa» in oricare dintre cele trei forme: 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro. De aici inainte, mingea este in terenul bancilor, Fondul este pregatit sa primeasca solicitarile de la banci in conditiile in care cetatenii se adreseaza bancilor. Eu am vorbit cu presedintele Fondului si mi-a spus ca de astazi este pregatit sa primeasca solicitarile, depinde de banci cum se misca",  spunea luni premierul.

Numai ca doua din cele 3 variante ale programului nu puteau fi aplicate pentru moment. Bancherii spuneau ieri pentru PRO TV ca degeaba zice seful Guvernului ca mingea este in terenul lor, daca nimeni nu le explica regulile jocului.

Acestia erau gata sa le dea credite celor care vor locuinte vechi nu si celor care intentioneaza sa construiasca locuinte noi sau sa se asocieze.

"Exista cateva aspecte tehnice care trebuiesc lamurite si confirmate in ceea ce priveste garantarea acestui tip de locuinte. Pentru celelalte 2 variante mai am de asteptat aproximativ 2 saptamani, cel mult 2-3 saptamani", spunea ieri Stefan Coroianu, director al uneia dintre bancile comerciale implicate in program.

La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), arata ca situtia se va rezolva "in zece zile - doua saptamani, dupa ce fondul de garantare impreuna cu Asociatia Romana Bancilor va discuta modalitatea tehnica prin care se vor face finantarile".

In tot acest timp, constructorii nu sunt deloc multumiti de situatie. Multi nu stiu daca sa faca apartamente de 60.000 sau de 70.000 de euro.

Potrivit bancherilor, plafonul de 60.000 de euro se aplica blocurilor reabilitate, locuintelor construite recent si constructiilor in curs de finalizare, iar 70.000 de euro vor primi cei care intentioneaza sa construiasca locuinte de la zero sau care sunt dispusi sa cumpere din faza de proiect.

In final, suma de 75.000 de euro va merge la asociatiile de cel putin sapte persoane. Nu se stie inca daca din acesti bani vor putea sa construiasca un bloc mic sau un cartier de case!

Potrivit unor surse oficiale, citate tot ieri de catre Mediafax, Guvernul intentioneaza sa continue programul "Prima Casa" si in 2011!

"Guvernul intentioneaza deja sa continue programul «Prima Casa» si anul viitor, iar volumul total al garantiilor care sa fie acoperite de stat va fi stabilit la sfarsitul anului, in functie de numarul contractelor de achizitionare de locuinte care vor fi incheiate pe parcursul acestui an", aratau sursele citate.

Pentru anul in curs, fondul de garantare pentru Prima Casa este de 700 de milioane de euro.