Pretul mediu al apartamentelor din Romania a atins in luna februarie un nou minim, de la inceputul crizei, respectiv 986 de euro pe metru patrat util, valoare cu 13 euro mai mica fata de cea din ianuarie si cu 4,6% sub nivelul din aceeasi luna a anului trecut, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

Cu exceptia Timisoarei, indicele calculat la nivelul principalelor orase din tara a inregistrat valori in scadere pe linie. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand valorea medie era de 1.034 euro/mp, la nivel national, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 4,6% mai mici.

In Bucuresti, pretul apartamentelor noi si vechi a scazut cu 2% fata de luna precedenta, ajungand la o medie de 1.148 euro/mp util, aceasta fiind totodata cea mai mica valoare inregistrata la nivelul Bucurestiului, din 2008. Tendinta de scadere accentuata a fost resimtita pe ambele segmente de apartamente, nou si vechi.

In comparatie cu februarie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala ramane in continuare cu 1% mai ridicat. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au ieftinit in ultimele 30 de zile cu 3,4%. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat insa o crestere de 1,1% in februarie, in timp ce garsonierele s-au ieftinit usor.

Luna februarie a adus modificari de preturi si in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Pentru aceasta categorie pretul mediu a ajuns la 1.067 euro/mp de suprafata utila, cu 1,6% mai putin decat in luna precedenta si cu 2,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, atingandu-se astfel si pe acest segment un nou prag minim.

Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor care s-au ieftint cu peste 3%, dar si al apartamentelor cu patru camere al caror pret a scazut cu 2,2% in ultimele 30 de zile. Pretul unitatilor vechi cu doua camere a continuat sa scada si in februarie (-0,7%), iar apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,9%.

Si preturile din Brasov au avut o evolutie in scadere, in ultima luna, astfel pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna februarie, era de 858 euro/mp de suprafata utila, cu 0,9% mai putin decat in luna ianuarie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,2% mai mic.

Dupa o corectie de 0,8% inregistrata in prima luna a anului, in februarie, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au scazut din nou, de data aceasta cu 0,6%, ajungand la o valoare medie de 934 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 5,6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara.

In Constanta, preturile apartamentelor scoase la vanzare au inregistrat o usoara scadere, de 0,5% la 917 euro/mp util.

Anul continua intr-un mod optimist pentru proprietarii din Timisoara, cel mai mare oras din vestul tarii fiind singurul dintre cele analizate unde preturile apartamentelor au crescut in februarie. Este vorba despre o crestere de 1%, tonul fiind dat de evolutia segmentului nou. Nivelul mediu a ajuns astfel la 821 euro/mp util.