Potrivit sursei citate, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au majorat, în medie, cu 3,2% față de trimestrul anterior. Astfel, avansul este sensibil mai mare decât mediile de creștere consemnate în primele două trimieste, de 0,8% și, respectiv, 0,4%.

“Evoluția pozitivă a cererii înregistrată în cel de-al doilea trimestru din 2019 s-a menținut și în cel de-al treilea, astfel încât aproximativ 175.000 de potențiali cumpărători din cele șase orașe mari au interacționat direct cu vânzătorii prin intermediul portalului Imobiliare.ro – ceea ce reprezintă o creștere anuală de 16%. Această încredere în piață este reflectată și de majorarea vânzărilor de imobile înregistrată de ANCPI: în ultimele patru luni s-au tranzacționat, la nivel național, aproximativ 200.000 de imobile, față de 180.000 în perioada similară din 2018. În acest context, prețurile locuințelor au revenit pe o traiectorie mai accentuat ascendentă, după evoluția moderată din ultimul an”, explică Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro.

Accelerarea ritmului de creștere a prețurilor nu a fost resimțită în mod uniform la nivelul întregii țări. Astfel, datele analizate arată că cea mai importantă contribuție la avansul general al valorilor de listare au avut-o, în mod specific, apartamentele noi din București. Locuințele noi sunt, astfel, cu 9,1% mai scumpe decât în perioada similară a anului precedent.

Spre comparație, ecartul valabil pe segmentul apartamentelor vechi din Capitală este semnificativ mai mic – aici avem de-a face, mai exact, cu un plus de 4% la 12 luni. Avansul mai mult decât dublu consemnat pe piața nouă poate fi explicat nu atât prin scumpirea propriu-zisă a unor locuințe noi deja disponibile pe piață, cât, mai ales, prin faptul că stocul rezidențial nou a fost suplimentat în ultima perioadă prin ansambluri rezidențiale cu o localizare și de o calitate mai bună – ceea ce echivalează, desigur, și cu un nivel de preț mai ridicat.

Bucureștiul consemnează cele mai mari scumpiri din țară

Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, aceleași șapte centre regionale au, în momentul de față, prețuri medii solicitate de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare. Dintre acestea, toate au consemnat, trimestrul trecut, majorări ale valorilor de listare.

Sub influența segmentului rezidențial nou, pe primul loc în clasamentul creșterilor de preț se situează Bucureștiul, cu un avans trimestrial de 5,5% (până la 1.380 euro pe metru pătrat). Capitala este urmată de Cluj-Napoca (+2,7%, până la 1.610 euro pe metru pătrat util), Constanța (+2,2%, până la 1.160 de euro pe metru pătrat), Brașov (1,3%, până la 1.130 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,1%, până la 1.230 euro pe metru pătrat), Iași (+1,1%, până la 1.010 euro pe metru pătrat) și, respectiv, Craiova (+0,2%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat).

Și raportat la perioada similară a anului precedent evoluția prețurilor a fost una ascendentă în majoritatea marilor orașe analizate. Excepție face doar Craiova, unde apartamentele s-au ieftinit cu 1,4%. Urmare a evoluției de trimestrul trecut, cea mai mare marjă anuală de creștere, respectiv 7,2%, poate fi observată acum în București, Capitala fiind urmată de Brașov (+6,7%), Cluj-Napoca (+6,2%), Timișoara (+3,8%), Iași (+2,8%) și Constanța (+2,6%).

Cererea cu 16% mai mare și oferta constantă au contribuit la creșterea prețurilor

Această evoluție a prețurilor a avut loc în contextul în care, față de perioada similară din 2018, volumul cererii din cele șase mari centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro a fost, trimestrul trecut, cu 16% mai mare. Tendința de creștere a putut fi observată în toate marile centre regionale analizate: Cluj-Napoca (+32%), Timișoara (+19%), Constanța (+18%), Iași (+16%), Brașov (+14%) și, respectiv, București (+12%).

Pe de altă parte, oferta din cele șase mari centre regionale ale țării a fost mult mai apropiată de nivelul consemnat în urmă cu un an, în contextul unei creșteri de doar 1,8%. O evoluție ascendentă la acest capitol a avut loc doar în patru dintre cele șase orașe supuse analizei, anume Iași (+10%), Cluj-Napoca (+6,3%), Timișoara (+2,1%) și București (+0,5%). Pe de altă parte, scăderi ale numărului de proprietăți disponibile spre vânzare au fost resimțite în Constanța (-4,6%) și în Brașov (-1,6%).

În condițiile acestei discrepanțe între evoluția cererii și cea a ofertei, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că în trimestrul al treilea al acestui an au avut loc, pe plan național, 141.413 vânzări de imobile. Acest nivel marchează, pe de o parte, o creștere de aproape 13% față de trimestrul anterior (când erau consemnate 125.474 de tranzacții), și, pe de altă parte, un avans de circa 11% față de perioada similară din 2018 (când erau înregistrate 127.528 de asemenea operațiuni).

Peste 500 de ansambluri rezidențiale, la vânzare în marile orașe

Potrivit unei monitorizări Imobiliare.ro, trimestrul trecut existau 536 de ansambluri rezidențiale cu unități locative disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării, împreună cu județul Ilfov. Mai bine de jumătate dintre aceste proiecte, mai exact 316 din total, se aflau în curs de construcție, restul de 220 fiind finalizate.

Cele mai multe dintre ansamblurile analizate, a câte peste 20 de locuințe fiecare, se găseau în București – este vorba despre un total de 256 de proiecte, față de 93 în județul Ilfov, 53 în Brașov, 43 în Iași, 33 în Cluj-Napoca, 30 în Timișoara și 28 în Constanța. În fiecare dintre aceste orașe, numărul proiectelor aflate în construcție îl depășește pe al celor deja finalizate.

Din punctul de vedere al numărului de unități locative scoase la vânzare, Capitala ocupă, cu un total de 10.200 de locuințe, primul loc în clasament, la o distanță detașată de toate celelalte mari orașe ale țării. Dacă la această cifră se adaugă și cele 3.600 de apartamente disponibile spre achiziție în județul Ilfov, rezultă că bucureștenii au la dispoziție un stoc locativ nou de aproape 14.000 de unități. Spre comparație, toate celelalte centre regionale ale țării aveau, trimestrul trecut, mai puțin de 2.000 de locuințe disponibile: Timișoara – 1.700, Brașovul – 1.600, Clujul – 1.100, Iașiul – 1.100, iar Constanța – 600.

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România, depășind de curând pragul de 1.620.000 de vizitatori unici pe lună.