Pe criza, romanii pun osul la treaba: isi construiesc singuri case. VIDEO
Santierul anului 2010 este intesat de rude sau de muncitori adusi de la mare distanta, la costuri mici. Statisticile arata ca lucrarile de constructii au o crestere lunara de aproape 17% pe timp de vara si multi romani se incumeta sa construiasca in regie proprie. In rest, marile proiecte imobiliare continua sa intarzie, firmele de constructii merg pe pierdere si au un usor castig doar furnizorii de materiale.
La capatul orasului Pantelimon, intr-o zona cu locuinte noi, majoritatea in santier, o femeie pazeste structura. Isi asteapta sotul, copilul si nora sa termine serviciul, ca sa continue lucrarile. Construiesc in regie proprie, in familie.
"E mai avantajos, pentru ca muncim noi si mana de lucru nu se plateste. Pur si simplu, noi am facut, impreuna cu copiii. Si-au luat pe rand si sotul, si copiii din concediu, acum scoatem stalpii si facem acoperisul", spune Dumitra Seceleanu, proprietara.
In Sectorul 6 al Capitalei a crescut numarul autorizatiilor in special pentru consolidari, reparatii, mansardari sau balcoane. Nu lipsesc nici proiectele mici pornite "de la zero", cu doar cativa muncitori.
"Daca as fi facut cu firma, probabil costa cu 40% mai mult, iar fata de 2009, ies cu 25% mai ieftin. Chiar sunt niste oferte foarte avantajoase, adica pretul materialelor este cu tot cu transport", explica Florin Dulgheru, proprietar.
"Avem o crestere undeva la 33%, care nu poate decat sa ne bucure, e un semn ca lucrurile incep sa se aseze", declara Mihai Anghel, purtator de cuvant al Primariei Sectorului 6.
La Cluj, un proprietar a ridicat o casa la rosu, cu ajutorul prietenilor.
Iar in Moldova e pelerinaj pentru gasirea de forta de munca ieftina: bucurestenii cu pamant in afara Capitalei cauta muncitori fara pretentii mari, pentru constructii in regie proprie.
S-au ieftinit mana de lucru, caramida si cimentul cu 15%, insa fierul e mai scump cu 30% ca in 2009. Lovite de regia proprie, firmele de constructii accepta lucrari oricat de mici, de supravietuire. Cei mai multi patroni din domeniu spun ca incasarile se duc, la fel ca si anul trecut, pe salariile angajatilor.