"Cine nu are bani sa-si renoveze fatada nu este obligat sa stea intr-o casa pe care nu si-o permite. Poate sa o vanda. Este adevarat ca este o perioada nepotrivita, in care oamenii nu prea mai au bani, dar proiectul de ordonanta va produce efecte anul viitor". Sunt cuvintele secretarului de stat in Ministerul Dezvoltarii si Turismului, Ioan Andreica, citat de Gandul.

Conform proiectului de ordonanta, proprietarii vor putea fi obligati sa renoveze, printr-o simpla cerere formulata de primarie.

Mai intai, primaria va stabili fatadele care au nevoie de reabilitare, nu respecta arhitectura orasului sau mai au putin si cad. Proprietarii cladirilor vor fi notificati si au sase luni la dispozitie pentru reparatii.

In caz ca bucati din tencuiala au cazut si au facut victime sau pagube, proprietarii risca trei ani de inchisoare.

In prezent, primariile nu pot decat sa-i sanctioneze pe proprietari. Dar amenda este de patru ori mai mica.

Cartierul Tineretului din Bucuresti. Inspectorii au descins in zona dupa ce locatarii s-au plans ca fatada unei cladiri mai are putin si cade peste ei sau pe masini.

Potrivit legii in vigoare, pentru ca proprietarii au fost notificati anterior, acum ar fi trebuit amendati. Desi nu sunt acasa, tot o sa ia o amenda intre 1.000 si 2.500 de lei.

In schimb, la o alta cladire, unde bucati din tencuiala ameninta sa cada, inspectorii il gasesc pe proprietar. Sustine ca nu a gasit o firma care sa faca reparatiile.

Pentru ca a fost vizitat prima data, proprietarul scapa cu o avertizare. Noua lege il va obliga sa repare totul in sase luni. Daca nu respecta termenul, va fi amendat. Iar primaria, obligata sa renoveze ea cladirea. Nota de plata o achita proprietarul, care poate fi executat silit.

Legea ar putea fi in vigoare la sfarsitul lunii august. Potrivit Ministerului Dezvoltarii, cateva sute de mii de case si blocuri din toata Romania au nevoie de reparatii urgente.