Romanii isi pun la pamant vilele cu doua etaje, din cauza crizei. VIDEO
Dupa anii comunismului, cand au stat inghesuiti in apartamente la bloc, romanii si-au dorit case mari si frumoase. Asa au ajuns sa construiasca mult peste ce au englezii, nemtii sau italienii. Au comandat vile ce pot deveni usor pensiuni sau apartamente in care joci tenis cu piciorul. Cata nevoie avem de atat spatiu? S-a schimbat situatia de cand ne-a lovit criza?
La case, goana dupa multi metri patrati este mai vizibila. Sunt vile la care oamenii au cerut proiecte scumpe, cu supra- si subetajari, dar au ajuns sa locuiasca in doua camarute la parter, dupa ce i-a lovit criza. Sau, mai nou, demoleaza ce au ridicat, pentru ca vor imobile mai mici, unde intretinerea nu le ia toti banii.
In comuna Stefanesti, un buldozer a pus la pamant o casa tip duplex, ridicata "la rosu". Proprietarul si-a dorit initial un imobil spatios si le-a cerut arhitectilor sa dea frau liber imaginatiei.
In 2010 a revenit asupra deciziei, dorind o casa mai mica, pentru ca banii sunt mai putini. Situatii similare sunt si in tara, unde romanii care au visat la o casa cu doua etaje si mansarda au retezat proiectul si au ramas cu parter si mansarda.
La bloc, media europeana a fost depasita la noi, pentru ca apartamentele ridicate in ultimii 3 ani au camere foarte mari, cu livinguri pe care le vedeam doar in filme in perioada comunista.
Daca noi ne dorim camere mari, nemtii, spaniolii sau italienii nu vor sa aiba apartamente cu incaperi atat de spatioase. In Italia, o locuinta medie are 81,5 metri patrati si cuprinde o baie, o bucatarie, un dormitor, camera copiilor si o sufragerie.
Si cand vine vorba de penthouse-uri, cele de la noi sunt peste media europeana. Totusi, suntem departe de cele din Statele Unite, unde a inceput moda acestor locuinte.