Orasele viitorului. Cum vor arata cladirile care gandesc si respira, acoperite cu tesut animal sau vegetal
Orasele din prezent, din piatra si otel, se transforma radical. Cladirile viitorului gandesc, respira si se racesc singure, potrivit arhitectului Philip Beesley, citat de BBC.
Omenirea este intr-o faza de regandire a structurilor in care traim si muncim, asa ca orasele nu vor mai arata niciodata la fel.
Arhitectii si inginerii se folosesc de tot felul de descoperiri si inovatii tehnologice. In locul cladirilor stralucitoare, cu suprafete dure, ca cele printre care traim astazi, in viitorul cat se poate de apropiat vor aparea constructii care vor semana mai mult cu niste paduri plutitoare.
Spatiile publice vor fi inlocuite cu unele mai ecologice, in care aerul va fi filtrat, protejand astfel mediul inconjurator. Inovatiile tehnice si cercetarile din domeniul termodinamicii au facut posibil ca arhitectii sa se foloseasca acum de aer, gaze si fluide ca de niste veritabile materiale de constructii.
Inginerul Michelle Addington, de la Yale, s-a documentat in privinta unui sistem dinamic de instalatii pentru incalzirea si racirea aerului, care se aseamana vaselor conductoare din corpul uman. Viziunea lui Addington presupune ca acei curenti de aer si concetrari de gaze care inconjoara astazi cladirile sa devina parte din arhitectura de maine, ca materiale de constructie.
Tehnologii asemanatoare sunt implementate deja in unele orase in curs de dezvoltare. Un grup de designeri vizionari au creat Masdar Eco City, un oras-oaza in desertul din Abu Dhabi. Peisajul inconjurator si gradinile de pe acoperis fac ca Masdar Eco sa fie primul oras din lume fara emisii de dioxid de carbon. Tot acolo, niste panouri solare ca niste umbrele amintesc de floarea soarelui. In timpul zilei capteaza razele soarelui, iar noaptea se inchid, livrand energia obtinuta.
Designerul american Mirchell Joachim, de la Terreform, lucreaza la creearea unor tesuturi vii care sa acopere cladirile din Brooklyn. Materialele pe care acestea le studiaza includ tesuturi animale, copaci si ecrane extra-usoare.
Orasele viitorului, care vor incorpora toate aceste lucruri, vor putea face fata mai usor schimbarilor din natura, actionand si raspunzand singure la provocarile climatice si atmosferice. De fapt, acestea vor aduce tot mai putin cu arhitectura rigida pe care suntem obisnuiti sa o vedem astazi, ci vor arata mai degraba ca un organism viu, cu un metabolism propriu.
Pe acelasi subiect: