"O sa-i propun prim-ministrului sa intram cu ordonanta de urgenta sa-i expropriem pe proprietarii care nu-si ingrijesc imobilele in Centrul Vechi, sa terminam odata cu situatia asta", a spus Sorin Oprescu, aratand ca imobilul prabusit miercuri era o proprietate privata, "o casa retrocedata prin hotarare judecatoreasca in urma cu foarte multi ani".

Oprescu a mai spus ca va cere sprijin Guvernului si pentru elaborarea de programe de finantare pentru reabilitarea si punerea in circulatie civila a acestor imobile, mai ales in zonele istorice ale Capitalei.

La imobilul prabusit, miercuri, pe strada Blanari numarul 4, se executau lucrari de reconstruire in baza autorizatiei de construire nr. 753/1100523-1109184, emisa de catre Primaria Municipiului Bucuresti la data de 29 octombrie 2012. Potrivit autorizatiei, au fost aprobate lucrari de reabilitare prin reconstruire a imobilului, aflat "in stadiul de ruina", cu regimul de inaltime de doua etaje si mansarda si cu destinatia de locuinta cu spatiu comercial la parter.

Potrivit primarului Capitalei prabusirea constructiei din strada Blanari nr. 4 a afectat si o cladire aflata in proprietatea municipalitatii, de la numarul 6, precum si imobilul de la numarul 8.

"Nu stiu ce au construit baietii astia acolo (...) Au afectat si proprietatea noastra de la numarul 6 si, din ceea ce-mi spun specialistii trimisi acolo, a fost usor afectata si proprietatea de la numarul 8", a spus Oprescu, precizand ca, in prezent, locul este izolat, iar cei care raspund de calitatea executarii lucrarilor de construire sunt reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC).

Primaria Capitalei a sesizat ISC si se va inrepta impotriva proprietarului cladirii prabusite pentru recuperarea prejudiciului provocat.

Sorin Oprescu a mai aratat ca este necesara interventia Guvernului avand in vedere ca in Centrul Vechi sunt in continuare zeci de case care nu apartin primariei. "Noi nu putem sa intram in ele pentru a le pune in siguranta, chiar daca acestea sunt in situatia de a deveni pericol public", a spus edilul.

Primarul Capitalei a mai subliniat ca legislatia actuala nu permite amendarea celor care nu-si ingrijesc proprietatile.
Imobilul prabusit, miercuri, in Centrul Vechi din Capitala, data de la sfarsitul secolului al XIX-lea si figura pe Lista monumentelor istorice de categoria B (de interes local), la fel ca majoritatea caselor din apropiere.

In vecinatatea cladirii prabusite se afla imobile incadrate inca din anii '90 in clasa I de risc seismic, unele dintre acestea fiind considerate "pericol public", conform ultimei centralizari facute de municipalitate.

Potrivit oamenilor din zona, la cladirea prabusita se lucra de la inceputul acestui an, aici urmand a fi construita o cladire de birouri cu o parcare in spate. Cei din zona si-au mai amintit ca, in urma cu mai mult timp, cladirea era ocupata de oameni ai strazii, care au fost evacuati cu un executor judecatoresc si cu politie, ulterior muncitori incepand sa care mult moloz afara din cladire.

Pentru imobilul de pe strada Blanari numarul 4, Teodora Vasilescu obtinea, pe 24 martie 2004, de la Primaria Capitalei, o autorizatie de construire pentru punere in siguranta in regim de urgenta. Ulterior, la 29 octombrie 2012, Adrian George Nuta obtinea autorizatie pentru reconstruire, se arata pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti.

Cladirea aflata pe strada Blanari, care nu era locuita, s-a prabusit miercuri in jurul orei 14.00, nefiind inregistrate victime.
La fata locului au ajuns echipaje de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti si Politia Locala, care au imprejmuit zona.

Purtatorul de cuvant al Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, Razvan Popa, a declarat ca inainte cu foarte putin timp de prabusirea cladirii, constructorul care lucra la imobil a facut o sesizare, spunand ca sunt trepidatii.