Oficialii au lansat programul "A doua casa". Cum functioneaza si cine se poate inscrie
Oficialii au lansat programul "A doua casa", destinat celor care si-au luat in anii trecuti un imprumut garantat de stat prin programul "Prima Casa", iar acum vor sa se mute intr-o locuinta mai spatioasa sau mai scumpa. Cei interesati trebuie sa-si vanda "Prima casa", apoi isi pot face un nou credit, in aceleasi conditii, pentru o noua locuinta.
Teoretic programul vine in sprijinul celor care si-au intemeiat o familie.
Pot aplica pentru "A doua casa" numai cei care au deja o locuinta cumparata prin Prima Casa si vor sa se mute intr-una mai mare sau mai scumpa. De exemplu, dintr-un apartament cu 2 camere intr-unul cu 3.
Pot fi luate si apartamente mai mici decat cele cumparate initial, cu conditia sa coste mai mult. De exemplu, cineva care vrea sa se mute intr-un cartier mai bun.
Dragos Vilceanu - presedintele asociatiei Brokerilor Imobiliari: "Situatia in care tu te-ai grabit si ti-ai cumparat o locuinta mai la periferie si acum vrei sa te muti mai spre centru si atunci normal ca in interiorul orasului locuintele sunt mai scumpe. De ce nu, poate te muti din provincie in Bucuresti, pentru ca nici aici nu e nicio restrictie. Tu poti sa ai o locuinta "Prima casa" in Constanta, te muti cu serviciul in Bucuresti, bineinteles cu conditia sa lichidezi primul credit si sa vinzi prima locuinta.
Asadar locuintele pot fi vandute chiar daca n-au trecut 5 ani de la achizitionare, cum prevedea pana cum legea. Apoi creditul este achitat sau refinantat, iar statul si banca iau in garantie a doua casa.
Beneficiaza de acest program doar cei au in derulare un credit luat prin programul Prima Casa, 132.000 de persoane in momentul de fata. De exemplu, cineva care si-a cumparat un apartament de 2 camere cu un credit normal, negarantat de stat, nu poate aplica pentru programul guvernamental.