"Preconizam ca vom utiliza integral plafonul alocat si vom avea nevoie de plafon suplimentar spre sfarsitul anului", a declarat Ioana Mihai, Sef Departament Credite Garantate din cadrul BCR.

Prin Prima Casa 6, banca a acordat aproximativ 6.000 de credite, iar de la inceputul programului si pana in prezent circa 38.000 de imprumuturi, in valoare de peste 6,3 miliarde lei.

"Evolutia vanzarilor de credite ipotecare in 2014 a aratat o crestere a creditului ipotecar standard, ce a egalat vanzarile prin programul Prima Casa, dar la finalul plafonului alocat Programului, evolutiile au indicat vanzari mai puternice pe Prima Casa. Pe perioada derularii Programului, creditul Prima Casa si-a pastrat atractivitatea in special pentru tinerele familii care au putut beneficia de un avans scazut si conditii avantajoase de costuri", potrivit unui comunicat al bancii.

Rata la un credit Prima Casa este calculata in functie de indicele Robor la 3 luni + 2,3 marja pentru clientii care primesc salariul intr-un cont BCR.

Un calcul orientativ anuntat de BCR arata ca dobanda efectuva DAE este de 4,13% pentru un credit in valoare totala de 160.000 lei, pe 30 de ani, dobanda variabila este de 3,8% (Robor 3 luni + 2,3%), taxa de evaluare de 370 lei inclusiv TVA, rata lunara de 746 lei, iar valoarea totala platibila de 275.536 lei.

BCR, cea mai mare banca din Romania, cu o cota de piata de 16,6% anul trecut, este detinuta de grupul austriac Erste.