In prima jumatate a acestui an numarul anunturilor care promoveaza apartamente al caror pret exprimat in euro depaseste 500.000 de euro a ajuns la 188, in comparatie cu 105 anunturi similare in aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.

La acestea se adauga 990 de case si vile pentru care proprietarii cer cel putin jumatate de milion de euro, fata de 820 in primele sase luni ale anului 2011. Majoritatea proprietatilor (94% dintre apartamente, respectiv 75% dintre casele si vilele de lux) sunt concentrate in Capitala sau localitatile din imediata apropiere.

Intr-un top al oraselor cu cele mai scumpe proprietati rezidentiale, Bucurestiul este urmat de Brasov si Constanta, potrivit sursei citate.

Primul loc in clasamentul celor mai scumpe apartamente intocmit de imobiliare.ro este ocupat de un penthouse cu o suprafata de 303 mp utili, cu patru camere si o terasa de 330 mp care include un jacuzzi pentru sase persoane, situat la etajul patru intr-un complex rezidential exclusivist finalizat in 2008, din padurea Baneasa.

Locuinta are trei bai, finisaje de lux, incalzire in pardoseala si climatizare centralizata, iar imobilul in care se afla are rezistenta seismica de pana la la 8 grade pe scara Richter.

Complexul are un loc de joaca pentru copii, servicii de paza permanenta, zona de receptie pentru vizitatori si parcare exterioara pentru vizitatori. Penthouse-ul este scos la vanzare pentru trei milioane euro.

Locul doi este ocupat de un alt apartament din nordul Bucurestiului, cu 13 camere, 8 bai si 3 terase, situat la primul etaj al unui imobil din Pipera. Pretul solicitat in acest caz este de 2,25 milioane euro. Locuinta este complet mobilata si utilata la standarde de lux.

Pozitia a treia este ocupata tot de un penthouse, situat in zona Herastrau. Locuinta cu o suprafata utila de 450 mp si vedere spre Parcul Herastrau, este compusa din patru camere, patru bai si o bucatarie. Apartamentul se afla la etajul 5 intr-un bloc cu 6 etaje construit in 2007. Pretul solicitat pentru aceasta proprietate este de 1,95 milioane euro.

Locul patru este ocupat de un apartament cu patru camere situat in zona Floreasca, intr-un imobilul de cinci etaje.

Apartamentul are patru camere, trei bai si trei balcoane si o suprafata utila de 208 mp. Este echipat de asemenea cu videointerfon, sistem de alarma sau jacuzzi. Pretul solicitat in acest caz ajunge la 1,35 milioane euro.

Pe locul cinci in topul celor mai scumpe apartamente scoase la vanzare in acest an se afla un penthouse situat pe Soseaua Nordului, in imediata vecinatate a Parcului Herastrau. Locuinta situata la etajul sase al unui bloc nou are 5 camere si o suprafata utila de 475 mp. Pretul pentru care este scoasa pe piata aceasta proprietate se ridica tot la 1,35 milioane euro.

In afara Capitalei, cel mai scump apartament scos la vanzare in acest an este in Brasov si are un pret afisat de 700.000 de euro. Unitatea ocupa trei nivele intr-un imobil nou cu cinci etaje din centrul istoric al orasului. Are sase camere, patru bai si trei balcoane.

La Constanta, cu 380.000 de euro poate fi cumparat un apartament de 280 mp cu sase camere situat la ultimele doua nivele intr-un bloc cu zece etaje din apropierea pietei Tomis III.

"O dovada ca diferenta fata de Capitala este considerabila consta in faptul ca cel mai scump apartament scos la vanzare in Timisoara costa 340.000 euro. Locuinta ocupa etajul 1 intr-un bloc construit inainte de 1990 situat chiar in Piata Victoriei, la kilometrul 0 al Timisoarei si se intinde pe o suprafata utila de 240 mp, fiind formata prin unirea a doua apartamente", se arata in comunicat.

In Cluj-Napoca, cu 240.000 de euro poate fi achizitionat un apartament cu o suprafata utila de 160 mp, desfasurat pe doua nivele, compus din trei camere, o bucatarie, trei bai si o terasa. Apartamentul este situat intr-un bloc nou din zona Andrei Muresanu, iar in pretul de vanzare sunt incluse doua garaje.

Ceva mai ieftine sunt apartamentele de lux din Iasi, unde, la pretul de 165.000 euro poate fi gasit un penthouse cu o suprafata utila de 165 mp, din zona Bucium. Locuinta are trei camere, trei balcoane si trei bai. La primul nivel sunt prezente doua dormitoare, cu priveliste asupra Iasiului, fiecare cu baia proprie, 2 holuri, un balcon, iar la al doilea nivel se afla salonul cu deschidere spre o terasa ampla, bucataria, un balcon si o baie. Penthouse-ul se preda complet mobilat, mobilierul fiind in cea mai mare parte din lemn masiv, iar pretul include un loc de parcare.