Cathedral Plaza trebuie demolata, potrivit Tribunalului Dambovita. Ce spune dezvoltatorul chemat in judecata
Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, o investitie de 60 de milioane de euro, arata ca nu exista nicio hotarare de demolare a cladirii in niciun litigiu in care compania este parte.
"Daca intr-adevar o instanta judecatoreasca s-a pronuntat cu privire la obligarea Primariei Generale a Capitalei de a dispune anumite masuri in legatura cu cladirea fara a cita macar Millennium Building Development (MBD), vom verifica circumstantele in care o asemenea hotarare judecatoreasca a putut fi emisa fara respectarea celui mai elementar drept la aparare al proprietarului cladirii", a declarat Robert Rosu, avocatul Millennium Building Development, informeaza Mediafax.
“In orice caz, o sentinta pronuntata intr-un asemenea cadru procesual nu este opozabila MBD", a adaugat avocatul.
De altfel, Tribunalul Dambovita nu a dispus demolarea Cathedral Plaza, ci obliga Primaria Generala a Capitalei sa emita un act administrativ prin care sa dispuna anumite masuri in legatura cu cladirea. Orice astfel de act administrativ va fi atacat de MBD, in concordanta cu drepturile sale legale.
Prin urmare, contrar afirmatiilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, lupta in instanta este departe de a se fi incheiat, iar Millennium Building Development a obtinut deja o victorie la Tribunalul Neamt, care a respins o cerere de demolare formulata de arhiepiscopie.
De altfel, conform unui sondaj realizat de catre institutul independent The Money Channel Institute, bucurestenii nu isi doresc demolarea Cathedral Plaza (56%) – o masura administrativa fara precedent in Europa -, pe care o vad ca pe o oportunitate de a crea noi locuri de munca (69%) si de a aduce taxe la bugetul local (53%). In plus, 55% dintre bucuresteni asteapta din partea Primariei Generale solutii pentru mentinerea cladirii.
Millennium Building Development aminteste ca Arhiepiscopia Romano-Catolica si-a dat initial acordul pentru proiectul Cathedral Plaza, exprimandu-si dorinta ca aceasta cladire sa puna in valoare Catedrala “Sf. Iosif” si sa ofere un spatiu de intalnire in piateta pentru enoriasii romano-catolici, acestea fiind respectate de catre investitor.
Millennium Building Development este un investitor de buna credinta, care doreste sa contribuie, prin proiectele sale la dezvoltarea si modernizarea Capitalei.
Tribunalul Dambovita a decis desfiintarea constructiei Cathedral Plaza, din strada General Berthlot din Bucuresti, intrucat s-a construit fara autorizatie legala, dezvoltatorul proiectului fiind chemat in judecata, intr-un alt proces, pentru a demola imobilul ridicat langa Catedrala "Sfantul Iosif".
In 2006, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a dat in judecata Millennium Building Development si toate institutiile statului care au avizat construirea unei cladiri de birouri langa Catedrala "Sfantul Iosif", solicitand anularea autorizatiilor si avizelor eliberate pentru realizarea proiectului imobiliar, actiuni castigate in instanta.
Astfel, Tribunalul Dambovita, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti si a credinciosilor romano-catolici, prin sentinta civila nr. 2520/2012, il obliga pe primarul general al municipiului Bucuresti sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului Cathedral Plaza si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif, informeaza Arhiepiscopia, duminica, intr-un comunicat de presa.
Prin aceasta decizie definitiva, spune Arhiepiscopia, legalitatea este repusa in drepturi, se raspunde dorintei cetatenilor romani care s-au pronuntat in proportie de 81,1% in favoarea desfiintarii cladirii, conform sondajului realizat de TVR in data de 13 iulie 2011, si nu in ultimul rand este interpretata pozitiv vointa exprimata inca din 2006, anul demararii proiectului, a celor 153.000 de semnatari ai petitiei impotriva edificarii acestui mastodont.
In 5 iulie 2012, Arhiepiscopia a solicitat Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti ca dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza sa demoleze cladirea, actiune ce are termen de judecata stabilit pentru 29 noiembrie 2012.
Millennium Building Development a inaintat la inceputul acestui an o plangere si o solicitare de solutionare in procedura de urgenta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. In plangere se reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil.
Arhiepiscopia Romana-Catolica Bucuresti (ARCB) informa, in 4 martie 2012, printr-un comunicat, faptul ca s-a emis o a 15-a decizie judecatoreasca defavorabila constructiei Cathedral Plaza din Bucuresti, "prevestind iminenta desfiintarii proiectului ilegal".
In 11 iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cererea de revizuire a procesului dintre Millennium Building Development (dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza) si Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti. Initial, Tribunalul Dambovita sistase constructia Cathedral Plaza pe motiv ca "lipseau autorizatiile legale", decizie care a fost contestata la Curtea de Apel Ploiesti, care a hotarat irevocabil in favoarea continuarii constructiei.
Episcopia Romano-Catolica a formulat o cerere de revizuire in care a adus o serie de argumente impotriva proiectului, actiunea fiind admisa si ramanand irevocabila.
MBD preciza ca autorizatia de constructie pentru Cathedral Plaza a fost emisa in februarie 2006, de catre Primaria sectorului 1, iar Romania a aderat la UE in ianuarie 2007.
Dezvoltatorul Cathedral Plaza preciza ca, desi initial, proiectul prevedea construirea unei cladiri cu inaltimea de 17 metri, acesta a fost modificat la sugestia Monseniorului Robu, care a preferat o dezvoltare pe verticala si a cerut, in plus, acces pentru enoriasii sai la piata publica din fata Cathedral Plaza. Astfel, s-a ajuns la o cladire de 75 de metri inaltime (19 etaje), aceasta fiind forma in care se regaseste in prezent.
"Subliniem ca aceasta cladire a fost deja intabulata si a intrat in circuitul civil, iar decizia Curtii de Apel Suceava este cu atat mai surprinzatoare cu cat are ca obiect o cladire care era deja finalizata", mai spunea dezvoltatorul proiectului.
Pe acelasi subiect: