Nu mai poti plati ratele la "Prima Casa"? Banca iti ia creditul si il da unui alt client!
Contractul incheiat pentru achizitionarea unei locuinte cu garantia statului, prin intermediul programului "Prima Casa", va putea fi transferat unui alt solicitant, impreuna cu ratele aferente, in cazul in care titularul nu mai poate suporta rambursarea imprumutului, a decis miercuri Guvernul. Asta in conditiile in care presedintele Fondului de Garantare anunta ca exista cateva cazuri de incapacitate de plata in programul "Prima Casa".
"Pentru a preveni executarea garantiilor executate de stat, banca are dreptul sa gaseasca un client eligibil care sa preia ratele si creditul", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, potrivit Mediafax.
"Avem informatii neoficiale, off the record cum spuneti voi, ca ar putea aparea unul sau doua cazuri de executari", spunea in urma cu cateva saptamani Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare.
Prin urmare, statul va fi nevoit sa intervina pentru a acoperi creditele, avand in vedere ca el garanteaza aceste imprumuturi.
Mai multe declaratii ale presedintelui Fondului de Garantare, aici!
In acest an, programul a fost modificat, astfel ca FNGCIMM va garanta creditul pentru cumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.