Mai mult de jumatate din locuintele din Romania sunt supraaglomerate. Este cel mai mare nivel din UE
Mai mult de jumatate din locuintele din Romania, 55%, sunt supraaglomerate. Asta inseamna ca numarul camerelor este mai mic decat cel al membrilor cu varsta de peste 18 ani din gospodarie. Este cel mai inalt nivel din UE, unde media este de sub 20%.
O garsoniera in care locuieste un cuplu este o locuinta supraaglomerata, chiar daca are sau nu copii. Se considera ca pentru un minim de confort o astfel de familie ar trebui sa detina cel putin un apartament cu doua camere (dormitor si sufragerie).
Romania este si tara cu cele mai multe imobile locuite de proprietarii lor, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. Procentul este unul covarsitor, 98% din total spatiu rezidential. Asta inseamna ca sunt inchiriate doar aproximativ 170.000 de locuinte din totalul de aproape 8,5 milioane existente in Romania. Se mai apropie de noi doar Ungaria (95%).
Situatia din Romania se explica prin masura adoptata dupa 1989, de vanzare catre chiriasi, la preturi modice, a apartamentelor detinute de stat, inclusiv multe dintre imobilele nationalizate.
La nivel european, 69% din imobilele rezidentiale sunt locuite de proprietari.
Datele arata flexibiltatea extrem de redusa a fortei de munca din Romania.
La polul opus se plaseaza Germania, unde sub 50% din locuinte sunt ocupate de catre proprietari, urmata Danemarca, Olanda, Austria si Finlanda, cu putin peste 50%, potrivit datelor European Mortgage Federation.
Tot sub media europeana se pozitioneaza Franta, Suedia si Marea Britanie, in timp ce Spania, Grecia si Italia depasesc media cu 10-15 puncte procentuale.
Ce se va intampla cu pretul locuintelor in Romania
Presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a aratat ca incepand cu trimestrul al treilea din 2010 intentia (pe un orizont de 12 luni) de cumparare sau construire a unei locuinte a crescut semnificativ in Romania, depasind chiar tari din regiune unde recesiunea nu a fost atat de adanca, precum Polonia, Cehia si Ungaria.
Cresterea intentiei de achizitie a unui imobil rezidential s-a suprapus pe o scadere a locuintelor terminate, accentuand decalajul dintre cerere si oferta.
Oficialul Alpha Bank nu a dus scenariul/judecata mai departe, dar din premisele evocate rezulta ca, in cazul fericit al calmarii pietelor financiare internationale si aplanarii crizei datoriilor suverane din UE, este foarte posibil sa se repete in Romania o perioada de crestere semnificativa a preturilor la locuinte.
Sursa: Mediafax