"Sunt cateva provocari cu care se va confrunta piata imobiliara din Romania in 2013. Cea mai importanta este lipsa surselor de finantare atat pentru dezvoltatori, cat si pentru investitorii care vor sa cumpere proiecte imobiliare. In 2013, bancile vor finanta doar produse bune si detinute de clienti cu reputatie, cu un «track record» bun dovedit. Pentru a evita sindicalizarile, bancile vor acorda credite de pana la 25-20 milioane de euro", a declarat David Hay, director executiv al AFI Europe Romania, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de pe piata locala.

Din cauza acestei deficiente a pietei, tot mai multi investitori, care nu vor sa rateze ocazia de a detine proiecte imobiliare in Romania, au pus la bataie bani proprii pentru a dezvolta atat cladiri de birouri, cat si spatii de retail sau locuinte.

Astfel, grupul suedez Skanska, care a intrat anul acesta pe piata locala prin achizitia unui teren in Bucuresti, vrea sa inceapa primul proiect din Romania, o cladire de birouri, cu fonduri proprii.

Grupul, un gigant pe piata europeana a constructiilor, va construi o cladire de 52.000 metri patrati, in trei faze, lucrarile urmand sa inceapa in primul trimestru al anului viitor. In aceste conditii, constructia intregului proiect este programata sa fie incheiata in 2018. Skanska va fi si contractorul general al proiectului. Compania nu a anuntat valoarea investitiei, insa aceasta ar putea depasi 60 de milioane de euro.

Tot in segmentul spatiilor de birouri, fondul de investitii sud-african NEPI si omul de afaceri Ovidiu Sandor, vor construi un complex in Cluj-Napoca, cu o suprafata de 52.000 metri patrati pe un teren al fostei fabrici Tricotajul Somesul. Lucrarile la prima etapa a complexului, cu o suprafata inchiriabila de 19.000 metri patrati, vor fi finalizate in prima parte a anului 2014, iar finantarea acestei etape va fi asigurata exclusiv din surse proprii ale partenerilor.

Grupul belgian Atenor a decis sa inceapa constructia complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera, prima faza urmand sa fie finalizata in luna noiembrie 2013, iar dezvoltarea va fi finantata din fondurile obtinute printr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 60 milioane de euro. Proiectul a fost anuntat in noiembrie 2010, data la care repre­zentantii dezvoltatorului spuneau ca vor incepe con­structia parcului de afaceri deoarece cred ca zona Pipera are inca potential. Atenor a anuntat ca va investi circa 150 de milioane de euro in complexul de birouri, din care 30 de milioane de euro pentru prima faza.

Nu doar dezvoltatorii de birouri au renuntat sa mai spere la finantarile bancare, ci si cei de spatii de retail si de locuinte.

Astfel, dezvoltatorul imobiliar Anchor Grup, din Turcia, a anuntat ca va aloca din fonduri proprii 50 de milioane de euro pentru extinderea si reconfigurarea celor doua mall-uri detinute in Bucuresti, Plaza Romania si Bucuresti Mall. Dezvoltatorul va beneficia de sprijinul Fiba Holding, grup din care face parte.

Tot de sprijin intern va beneficia si dezvoltatorul mall-ului Promenada din zona Floreasca. Raiffeisen Bank International finanteaza cu 95,5 milioane de euro constructia centrului comercial dezvoltat de compania Raiffeisen evolution, investitie de circa 150 de milioane de euro.

Si Adama, detinuta de fondul austriac de investitii Immofinanz, a inceput sa investeasca fonduri proprii pentru continuarea proiectelor rezidentiale din Romania. Doua dintre acestea, incepute deja, presupun investitii de circa 11 milioane de euro.

AFI Europe se va focusa anul viitor pe finalizarea centrului comercial AFI Palace Ploiesti, cu o suprafata de 28.000 de metri patrati, investitie de circa 40 de milioane de euro, pentru care deschiderea este programata pentru luna octombrie 2013. In plus, compania va continua constructia mall-ului AFI Palace B.Noi, tot de 28.000 metri patrati inchiriabili, a carei lansare este prevazuta pentru 2014.