Conform Agentiei Nationale de Cadastru, in primele 6 luni ale anului in tara s-au cumparat cu peste 40.000 mai multe locuinte decat in aceeasi perioada din 2015. Cele mai multe tranzactii s-au incheiat in Bucuresti, Ilfov si Timis.

In crestere e inclusiv numarul apartamentelor vandute in stadiu nefinalizat. In acest bloc din Timisoara mai mult de jumatate dintre apartamente sunt deja cumparate, chiar daca imobilul nu e gata. Oamenii incheie contracte cu dezvoltatorii si achita un avans in functie de stadiul lucrarii.

Nicoleta Ghiulan, manager vanzari dezvoltator imobiliar: "Cei de la inceput au beneficiat de niste preturi preferentiale. Au fost chiar 6% din pret. La un 80.000 de euro se simte. Sunt si persoane care sunt sceptice, care au avut probleme cu alti dezvoltatori, dar sunt si persoane care au revenit dupa ce au vazut ca continuam lucrarile."

Pretul unui apartament cu doua camere intr-un bloc nou in Timisoara porneste de la 60.000 de euro.

Daniel Crainic, director marketing portal imobiliare: "Interesul cumparatorilor a crescut in special pe segmentul nou, daca cumpara dintr-un stadiu incipient un apartament, cand acesta nu este inca realizat, beneficiaza de discounturi destul de bune."

Dezvoltator imobiliar: "Un apartament cu doua camere, cu o logie, cu hol, baie, bucatarie sufragerie, pretul pentru un astfel de apartament undeva la 1.100 de euro metrul patrat".

Monica Octaviana Negulescu, registrator sef Oficul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj: "Fata de anul trecut avem o crestere al tranzactiile imobiliare cu 16%, iar fata de 2014 cu 37%"

In ultima perioada la Cluj cele mai cautate sunt apartamentele nou construite. De exemplu acest bloc este in curs de finalizare, iar 80% din locuinte au fost deja vandute.

Vlad Buzoianu, dezvoltator imobiliar: "Oamenii sunt putin altfel decat altadata si sunt deschisi la idei noi, ca in afara. Un exemplu ar fi compartimentarile. Sunt deschisi la alte modele de compartimentari."

Pentru un apartament intr-o zona buna a Clujului metrul patrat depaseste 1.200 de euro. Numai in luna septembrie s-au vandut peste 4.300 de apartamente.