Inspectorul Pro: S-a îndatorat pe viață, fără să știe cum va arăta locuința sa. Ce a descoperit când a intrat prima dată în apartament
O locuinţă nouă poate veni uneori la pachet cu o mulţime de probleme. Mulţi proprietari ajung să semneze actele de vânzare-cumpărare fără să aibă contracte individuale de gaz şi de curent, aşa cum prevede legea.
Au fost situaţii când locatarii s-au trezit cu butelii îngropate în curte, în locul racordărilor la gaz. Alţii primesc curent de la dezvoltator - în sistem temporar de organizare de şantier - sau prin cabluri improvizate, trase de la alt consumator. Fapte interzise de lege, surprinse de Inspectorul Pro.
În România, se construieşte într-un ritm ameţitor, care aminteşte de boom-ul imobiliar din 2007-2008. Noile apartamente se cumpără din faza de proiect, iar viitorii proprietari se îndatorează pe viaţă, fără să ştie de fapt cum vor arăta locuinţele lor.
Şi astfel, nu puţini sunt aceia pentru care visul de a avea propria casă s-a transformat într-un coşmar bântuit de pereţi şubrezi, mirosuri neplăcute sau infiltraţii de la ploi. Florin Enache - coordonatorul proiectului BETTER de iniţiativă şi responsabilitate în construcţii - susţine că tinerii se grăbesc prea tare atunci când fac alegerea vieţii lor.
Povestea unui tânăr a început în septembrie 2017, când şi-a cumpărat o proprietate în Bragadiru, pentru care va plăti rate timp de 25 de ani.
Proprietar casă: “Ca orice bărbat m-am dus echipat cu bormaşina, flex şi alte lucruri bărbăteşti, am băgat în priză să mă apuc de treabă şi am constatat că de fapt nu este curent deloc. Noi când am văzut casa iniţial nu am avut cum să constatăm dacă avem sau nu curent. În contract a fost stipulate că suntem racordaţi la curent, becuri nu erau în casă”
Omul are acum curent electric, pe organizare de şantier. Cu contractul de partea lui, tânărul se luptă de jumătate de an pentru ca să fie racordat individual. Dezvoltatorul aruncă vina pe firmă care ar fi trebuit să execute racordarea. Lucrarea ar fi trebuit să fie însă gata în momentul semnării contractului de vânzare cumpărare, aşa cum prevede legea.
Conform ordinului ANRE - 59 din 2013 - responsabilitatea pentru racordarea la reţeaua de curent electric este a dezvoltatorului. Acesta trebuie să execute, pe cheltuiala lui, toate lucrările. Viitorul proprietar trebuie doar să semneze contractul pe numele lui şi atât. Deşi legislaţia e clară, nereguli sunt fără număr. Un alt bloc, din Sectorul 5 din Bucureşti, construit în 2012, nu are propriul branşament la electricitate.
Soluţia găsită în acest caz de dezvoltator - pentru ca 90 de familii să aibă curent electric - a fost să lege toate apartamentele la contorul unei garsoniere. Pe care tot el o deţine într-un bloc de pe o stradă alăturată. Factura vine pe numele său, dar e plătită de locatari. Vorbim despre o improvizaţie periculoasă şi ilegală după cum confirma şi cei de la ENEL.
Pe acelasi subiect: