In 2006, un investitor a inceput fundatia pentru un imobil de lux. Spune ca a incheiat un contract cu o firma de constructii, care se angaja sa termine lucrarea in 14 luni. Dar, dupa trei ani, cladirea nu este gata. "Am facut doua expertize si s-a confirmat ca mai sunt lucrari in valoare de 110.000 de euro. Acum am intrat in procedura de reorganizare si da, am cerut falimentul", spune Claudio Servadei, manager proiect. 

Firma care a initiat proiectul nu a mai avut bani sa plateasca dobanzile la creditele in valoare de 3,6 milioane de euro. Acum incearca sa vanda cele 11 apartamente la jumatate de pret: 2.000 de euro pe metrul patrat. In aceste conditii, un apartament costa intre 285.000 si 1,6 milioane de euro in cazul unui penthouse.

In aceeasi situatie este si un complex rezidential din Pipera, de 180 de apartamente. Dezvoltatorul a intrat in procedura de insoventa in decembrie, din cauza unor neintelegeri cu constructorii, spune acesta, cu care de altfel acum se judeca. Termenul de finalizare a fost amanat mai bine de jumatate de an, iar dezvoltatorul sustine ca are de recuperat sume mari de bani de la constructori. Totusi, reprezentantii bancilor sunt increzatori. 

"Sigur, le vor lua unii investitorii, le vor dezvolta, le vor finaliza si vor rambursa si creditele la banca. Deci este, totusi, acel dicton ca nimic nu se pierde, totul se transforma", crede Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Bancilor.

Dincolo de optimismul bancherilor, analistii se tem ca piata imobiliara nu isi va reveni in urmatoarele 10 luni. Nu uita ca anul trecut numarul dezvoltatorilor care au intrat in insolventa a crescut de noua ori fata de 2008.

Ti-ai cumparat un apartament intr-un proiect care a dat faliment sau care este amenintat de faliment? Scrie in sectiunea "Comentarii" de mai jos!