Garsonierele s-au ieftinit de la 57.594 de euro la 42.467 euro, apartamentele de 2 camere de la 90.870 euro la 68.902 euro, cele de 3 camere de la 132.569 euro la 95.021 euro, iar cele de 4 camere au ajuns de la 168.061 euro in ianuarie 2009 la 124.832 euro in ianuarie 2010.

Totusi, in comparatie cu 2006, preturile sunt in continuare mult mai mari. In 2006, o garsoniera costa in medie 32.332 euro, un apartament de 2 camere 49.000 euro, 3 camere - 62.647 euro, iar apartamentele de 4 camere erau evaluate in medie la 100.346 euro. au explicat reprezentantii AnunturiParticulari.ro.

Numarul apartamentelor scoase pe piata se afla si el pe o panta descendenta. In prima luna a acestui an, particularii au scos la vanzare sub 1.700 de apartamente. Au iesit pe piata 652 de apartamente cu 2 camere, 489 de apartamente cu 3 camere, 382 de garsoniere si 137 de apartamente cu 4 camere.

Ce scenarii se fac in legatura cu preturile

„Analizand cifrele care ne dau preturile medii solicitate de proprietari si numarul de oferte scoase la vanzare, si tinand cont de situatia generala de pe piata imobiliara si din economie, se pot face diverse scenarii privind evolutia viitoare a preturilor”, se mai arata in comunicatul mai sus-citat.

„Daca luam in calcul o eventuala scadere a preturilor trebuie totusi sa nu uitam ca numarul apartamentelor scoase la vanzare a scazut, deci a scazut oferta, si ca exista pe piata o cerere suplimentara generata de stimulentele oferite de programul Prima Casa si ca urmeaza relaxarea conditiilor de accesare a acestuia”, se arata in argumentul pentru primul scenariu.

Potrivit reprezentantilor portalului AnunturiParticulari.ro, pe acest segment de preturi ne putem astepta la un relativ echilibru.

„Trebuie sa tinem cont ca preturile locuintelor noi din ansamblurile construite recent nu pot sa scada sub pretul de cost si mentin in acest fel un nivel ridicat si pe piata locuintelor vechi”, mai spun acestia.

„Daca ne gandim ca preturile o sa creasca, atunci nu avem cum sa nu ne amintim ca puterea de cumparare este in scadere, ca intreaga economie merge prost, ca statul se imprumuta pentru pensii si salarii si este greu de presupus ca vor aparea dintr-o data bani multi pe piata, care sa puna presiune pe preturi”, se arata in argumentul pentru cel de-al doilea scenariu.

Reprezentantii portalului imobiliar cred ca trebuie amintita si reticenta oamenilor in privinta creditelor, dar si a bancilor care acum s-au invatat cu garantii de la stat.

„In final, daca aruncam o privire la preturile din 2006 si constatam ca in pofida scaderilor masive din ultima perioada, in zilele noastre preturile sunt totusi mult mai mari decat acum patru ani, atunci apare o intrebare fireasca: de ce? sau pana cand?”,  se intreaba responsabili portalului AnunturiParticulari.ro oarecum retoric.

Teoretic, piata imobiliara isi continua trendul inceput in urma cu doi ani, de reasezare a preturilor, iar cifrele lunii ianuarie confirma scaderea continua a acestora.

Luna ianuarie din acest an a fost mai agitata decat de obicei si asta in primul rand din cauza incertitudinilor legate de programul Prima Casa, mai anunta portalul imobiliar.

 Daca initial programul a fost o perioada blocat, ulterior, s-a anuntat o iminenta schimbare a acestuia incepand de la jumatatea lunii februarie.

O parte din cei care acum se incadreaza in program se grabesc sa depuna dosarul pentru a fi siguri ca nu pierd aceasta oportunitate, in schimb, cei care deocamdata nu se incadreaza, asteapta conditii mai relaxate de intrare in program. In concluzie, toata lumea este cu ochii pe preturi si s-a constatat o crestere brusca a interesului potentialilor cumparatori, cel putin la nivel de tatonare, se mai arata in comunicatul anterior citat.

Statistica prezentata mai sus de portalul imobiliar are la baza ofertele din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.

AnunturiParticulari a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet.
Te gandesti sa cumperi acum o locuinta? (60 voturi)
Da, pentru ca eu cred ca preturile vor creste din nou.
25%
Nu, voi mai astepta pentru ca locuintele se vor ieftini mai mult.
60%
Nu stiu, nu ma pot hotari.
15%