Guvernul amana temporar reintroducerea certificatului energetic
Executivul a amanat discutia legata de reintroducerea certificatului energetic la vanzarea sau achizitia de locuinte, considerand ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numarul de auditori energetici este inca insuficient, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
"Guvernul a decis sa amane o decizie in privinta reintroducerii certificatului energetic, deoarece s-a considerat ca noul sistem presupune anumite proceduri de selectare a evaluatorilor ÅŸi obtinere a certificatelor care nu sunt inca destul de clar stabilite, iar numarul de auditori este prea mic. Posibil ca discutia sa continue saptamana viitoare", au afirmat sursele citate.
Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale ÅŸi apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.
Prin certificat, potentialul cumparator sau chiriaÅŸ este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum ÅŸi iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A- eficienta energetica ridicata, la clasa G- eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie, mentioneaza institutia
Legea urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis in luna decembrie sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amanarea a fost decisa dupa ce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a avertizat ca certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% ÅŸi va bloca tranzactiile.
Ulterior, insa s-a constatat ca Romania trebuie sa preia recomandarile Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanta energetica a cladirilor, prin introducerea acestui certificat, de la 1 martie.
Pe acelasi subiect: