Hotararea initiata de minister a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Pentru anul 2012, plafonul garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, este de 200 milioane euro. Garantiile se acorda in baza protocoalelor incheiate de finantatorii cu FNGCIMM, in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori", se arata in documentul citat de Mediafax.

Finantatorii au obligatia de a notifica Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice cu privire la intentia de a solicita alocarea de sume din plafonul pentru 2012 cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data la care estimeaza ca vor acorda garantii pana la limita plafonului reutilizat stabilit prin protocoalele incheiate anterior.

In termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificarii, FNGCIMM solicita acordul Ministerului Finantelor Publice privind alocarea de sume din plafonul de 200 de milioane euro.

Sumele se aloca de catre FNGCIMM cu acordul Ministerului Finantelor Publice, finantatorilor care au utilizat integral plafonul reutilizat, in functie de ponderea garantiilor acordate de finantator in totalul garantiilor acordate in conditiile impartirii riscului si de intervalul ramas pana la sfarsitul anului 2012.

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

In primavara anului trecut, Guvernul a decis ca garantia statului sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand atunci la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.